07 mai 2025 | 18:51

Banca Națională se declară alături de români! Dan Suciu: Vom încerca să nu avem creşteri mari în ce înseamnă dobânzile şi cursul

BANI
Banca Națională se declară alături de români! Dan Suciu: Vom încerca să nu avem creşteri mari în ce înseamnă dobânzile şi cursul
Banca Națională se declară alături de români

Banca Națională are numerose instrumente pentru a ține sub control, într-o anumită limită, atât dobânzile, cât și cursul valutar, iar instituția va încerca acest lucru – a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. Oficialul crede că traversăm un puseu speculativ și nu consideră că este cazul ca oamenii să-și schimbe banii acum, masiv.

Într-o perioadă lipsită de predictibilitate pe piața financiară, marcată de scumpiri ale dobânzilor și un curs valutar mai piperat, BNR vine cu un mesaj menit să liniștească apele. Va încerca să acționeze, astfel încât dobânzile și cursul valutar să nu scape de sub control!

Suciu, BNR: „Pieţelor nu le place această instabilitate”

Conform BNR, ceea ce se întâmplă acum are numeroase cauze. Vorbim atât de vulnerabilități preexistente ale economiei naționale, cum ar fi deficitul bugetar, cât și de actualele tensiuni din sfera politică. De altfel, recunoaște purtătorul de cuvânt al BNR, actualele presiuni de pe piața valutară nu sunt complet noi, însă este drept faptul că acum s-au acutizat.

Amintim că problema majoră a României, din spectrul economic, a fost și continuă să fie reprezentată de deficitul bugetar. Potrivit Ministerului Finanțelor, execuția bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 43,66 mld lei, respectiv 2,28% din PIB față de deficitul de 35,88 mld lei, respectiv 2,04% din PIB aferent celor trei luni ale anului 2024.

Toate acestea formează un cocktail care are efecte negative, efecte pe care le vedem cu toții cu ochiul liber.

„Nu ştiu dacă sunt eforturi colosale, dar sunt eforturi pe care instituţiile din România le fac, BNR le face, am văzut şi Ministerul de Finanţe cu o interpretare destul de… cu adevărat realistă a situaţiei. E o presiune valutară, o presiune pe curs, care se manifestă de ceva vreme, iar în această perioadă e ceva mai acută, pentru că au apărut elemente noi.

Dincolo de elementele fundamentale care au caracterizat slăbiciunile economiei româneşti – şi aici mă refer la un deficit bugetar mai ales, la care nu s-a găsit soluţie – au apărut aceste tensiuni politice şi aceste elemente de nesiguranţă şi instabilitate. Pieţelor nu le place această instabilitate, ele reacţionează imediat când există fundamente slabe şi incertitudini şi câte incertitudini avem noi acum nici nu vreau să le enumăr. În consecinţă, ceea ce încercăm să facem e să temperăm excesele şi temperăm excesele”, spune Dan Suciu.

„Sunt investitori instituţionali care au ieşit de pe actvele româneşti”

De asemenea, mai atrage atenția oficialul BNR, românii trebuie sa acționeze cu calm, situația nu impune schimbări masive de valută! Conform lui, România ar traversa acum un puseu speculativ, fiindcă în societate s-a creat o stare de panică.

„Problema care s-a remarcat e că sunt investitori instituţionali care au ieşit de pe actvele româneşti. Asta e marea problemă pentru că ei, continuând această perioadă de neclaritate, nu merită să fie asumată de ei şi vând activele româneşi şi merg în altă direcţie. De aici vine presiunea pe curs, nu din altă cauză. Şi oamenii nu trebuie să-şi schimbe banii că, până la urmă, tranzacţiile tot în lei se vor face în România şi nu asta e problema numărul 1, o schimbare de valută la orice sumă, oricând şi oricât.

Mai ales acum că suntem într-un puseu speculativ, pentru că s-a creat o anumită panică, nu ştim dacă e un moment optim să schimbi banii personali. Evident că presiunea continuă, vom încerca s-o temperăm”, încheie Suciu.