13 mai 2025 | 23:08

Poate președintele României să mărească salariile angajaților de la privat sau bugetarilor?

BANI
Poate președintele României să mărească salariile angajaților de la privat sau bugetarilor?
Poate președintele să mărească salariile românilor

Doar câteva zile ne despart de momentul în care vom fi chemați la urne, la scrutinul decisiv, pentru a ne alege președintele țării. Dincolo de viziunile politice, preferințele, opiniile mai mult sau mai puțin argumentate ale fiecărui alegător, un lucru e cert: toți au așteptări mari de la cel pe care îl vor vota. Unii chiar speră că alesul ștampilei lor le va mări leafa. Ar putea?

Are președintele României vreo putere legală, vreo pârghie legislativă, prin care poate acționa pentru a dispune o majorare salarială a angajaților mediului privat sau a celor de la stat? – Aceasta e întrebarea!

Președintele nu poate majora salariile angajaților din România, oriunde ar lucra ei

Acum să vedem răspunsul, pe scurt: NU!

Potrivit Constituției României și legislației în vigoare, președintele României nu are atribuții legale pentru a stabili sau modifica salariile angajaților din sectorul privat sau ale bugetarilor.

Conform articolului 80 din Constituția României, președintele are rolul de a veghea la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, dar nu are competențe executive directe în stabilirea politicilor salariale. Atribuțiile sale includ:

  • promulgarea legilor adoptate de Parlament;
  • numirea prim-ministrului și, la propunerea acestuia, a membrilor Guvernului;
  • participarea la ședințele Guvernului în care se dezbat probleme de interes național.

Referitor la prima atribuție (promulgarea legilor adoptate de Parlament), președintele are, totuși, o posibilitate de a acționa. Această prerogativă este reglementată expres de Articolul 77, alineatul (2) din Constituția României, republicată: „Înainte de promulgare, Președintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii.” Prin urmare, în final, președintele tot adoptă ceea ce dorește Parlamentul, pentru că același Articol 77, la alineatul (3), prevede următoarele: „Dacă Președintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituționalității ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curții Constituționale, prin care i s-a confirmat constituționalitatea”.

Astfel, președintele poate influența indirect politicile salariale prin dialog cu Guvernul și Parlamentul, dar nu poate emite ordonanțe sau hotărâri cu putere de lege în acest domeniu.

Referitor la salariile angajaților din sectorul public , acestea sunt reglementate prin legi adoptate de Parlament, la inițiativa Guvernului. De exemplu, Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice stabilește principiile și structura sistemului de salarizare în sectorul bugetar. Modificările acestor salarii se fac prin acte normative adoptate de Parlament sau prin ordonanțe de urgență emise de Guvern, nu prin decizii ale președintelui.

În sectorul privat, salariile sunt stabilite prin negociere între angajator și angajat, în cadrul contractelor individuale sau colective de muncă, uneori fiind aduse și sindicatele la masa negocierilor. Statul poate influența indirect nivelul salariilor prin stabilirea salariului minim brut pe țară, care este reglementat prin hotărâri de guvern, nu prin decizii ale președintelui.

Acestea fiind spuse, președintele nu are atribuții legale, nu poate nici teoretic, nici practic să dispună măriri de salariu pentru nicio categorie de angajați, nici din sistemul public, nici din mediul privat.