25 apr. 2025 | 13:28

Monitorul Fiscal al FMI e pe roșu! Noile taxe vamale americane vor duce datoria publică globală la aproape 100% din PIB până în 2030. Presiunile economice sunt fără precedent!

BANI
Monitorul Fiscal al FMI e pe roșu! Noile taxe vamale americane vor duce datoria publică globală la aproape 100% din PIB până în 2030. Presiunile economice sunt fără precedent!
Datoria publică va crește din cauza taxelor vamale

Un lanț al slăbiciunilor – economia globală atârnă în acest moment de politicile taxelor vamale americane și de consecințele ce se vor naște din această situație foarte tensionată.

În cel mai recent Monitor Fiscal al Fondului Monetar Internațional (FMI), se trage un semnal de alarmă cu privire la presiunile economice uriașe și aproape fără precedent care vor fi generate de noile taxe vamale americane.

Taxele vamale americane majore anunţate de Statele Unite, măsurile de retorsiune ale altor ţări, şi nivelul excepţional de ridicat al incertitudinii politice contribuie la înrăutăţirea perspectivelor şi agravează riscurile.

Astfel, guvernele se confruntă cu dificultăţi sporite, bugetele lor fiind afectate de cheltuielile mai mari din domeniul apărării, de cererile pentru mai mult sprijin social, de majorarea costurilor cu serviciul datoriei, pe fondul presiunilor inflaţioniste”, se arată în raportul Fondului Monetar Internațional.

E important ca statele să ia măsuri pentru a se pregăti cât mai bine, astfel încât impactul presiunilor globale să fie cât mai redus. „Ţările cu un spaţiu de manevră limitat în privinţa bugetelor guvernamentale ar trebui să implementeze planuri credibile şi graduale de consolidare fiscală şi să permită ca stabilizatorii automaţi, cum ar fi beneficiile pentru şomaj, să funcţioneze eficient. Orice noi cheltuieli ar trebui compensate de reduceri de cheltuieli în alte domenii sau de noi venituri”, apreciază FMI.

Datoria publică va crește vertiginos în următorii ani. Omenirea trăiește tot mai mult pe datorie

Consecința principală și cea mai gravă este aceea că datoria publică globală va exploda. Anticipațiile economiștilor din cadrul FMI indică un nivel de aproape 100% din PIB până în 2030.

Astfel, cred specialiștii, vom ajunge să depășim nivelurile înregistrate în perioada pandemiei, ceea ce reprezintă un lucru îngrijorător pentru stabilitatea economică mondială.

Conform estimărilor FMI, în 2025 va atinge 95,1% din PIB-ul global, iar până în 2030 ne apropiem periculos de pragul simbolic de 100% – mai exact, 99,6%. Practic, omenirea se va împrumuta cât produce.

E un trend care amintește de vârful atins în 2020, când guvernele au băgat adânc mâna în buzunarul datoriilor pentru a ține economia în viață în plină pandemie – atunci am ajuns la un record de 98,9% din PIB-ul global. Ulterior, a părut că lucrurile se calmează: în doi ani, datoria a scăzut cu 10 puncte procentuale. Dar liniștea a fost temporară. Între costurile tot mai mari ale împrumuturilor, inflația, conflictele globale și politicile de sprijin economic, spirala s-a reluat.

Pe scurt, lumea trăiește tot mai mult pe datorie, iar ritmul în care împrumutăm depășește cu mult viteza cu care creștem economic. Iar asta nu doar că pune presiune pe viitorul economiilor, dar ne face foarte vulnerabili în fața unor posibile crize economice.