19 oct. 2023 | 19:41

Ce înseamnă pentru români un deficit bugetar de aproape 6 la sută: cum te lovește direct la buzunar

ACTUALITATE
Ce înseamnă pentru români un deficit bugetar de aproape 6 la sută: cum te lovește direct la buzunar

Premierul Marcel Ciolacu anticipează că România va încheia anul curent cu un deficit bugetar de aproape 6 puncte procentuale.

Cifra la care se așteaptă șeful Executivului de la București este de 5,7% și are legătură directă cu politicile fiscal-bugetare pe care Guvernul le-a gândit și care vor intra în vigoare fără a fi dezbătute în Parlament, ci prin asumarea răspunderii.

Deficitul nostru va fi de aproape 6% la final de 2023

„Când domnul Cîţu a sărit deficitul de la 2,7% la 9,2%, nu am văzut pe nimeni că a luat o sticlă de benzină să îşi dea foc în vreo piaţă sau la vreo televiziune, că a distrus această ţară, făcând un deficit mai mare cu 100 de miliarde de lei. Mai mult, nu am văzut pe nimeni să îşi dea foc când a dus datoria externă de la 37 % la 50%, asta însemnând încă 100 de miliarde de lei.

A venit un prim-ministru de la ciuma roşie, de la PSD şi în trei luni de zile este un dezastru că nu închidem deficitul cum şi l-a asumat un ipocrit şi un accident al României în funcţia de prim-ministru de la 4,4% şi sperăm să închidem cu 5,5%- 5,7%. Deodată a devenit o problemă extraordinară. România este stabilă economic”, a declarat șeful Executivului de la București.

România nu mai poate amâna reforma fiscală

Oficialul subliniază necesitatea impunerii unor măsuri ferme în plan fiscal, în cazul României. Acest moment, crede șeful Guvernului, nu mai poate fi amânat, mai ales că avem unele obligații de îndeplinit în baza Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„S-a dovedit încă o dată că sunt ipocriţi. Faptul că în PNRR au trecut aceste măsuri în reforma fiscală, au spus că România trebuie să ia aceste măsuri, au ştiut că România trebuie să ia aceste măsuri. Cu toate acestea, au atacat la CCR astfel încât să ne fie cât mai greu să închidem deficitul financiar pe anul acesta. Aceeaşi atitudine am văzut că au avut-o şi în ceea ce priveşte pensiile speciale. Au venit cu pancarde, au făcut circ în Parlament, în schimb nu au atacat la CCR. Faptul că nu au atacat la CCR îmi arată un singur lucru, că de fapt ştiau de toate aceste lucru, fiindcă au trecut în PNRR”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Citește și Răsturnare de situație cu taxele și impozitele pe 2024

Cum ne va afecta un deficit bugetar mare?

Efectele unui deficit bugetar accentuat sunt multiple și ajung să afecteze inclusiv populația. Principalul risc este acela de a fi adoptate măsuri care să crească povara fiscală, din necesitatea de a se aduna mai mulți bani la buget. Creșterea poverii inclusiv pentru firme poate genera dorința managerilor de a face economii și, deci, pot apărea concedieri în masă. De asemenea, există riscul ca firmele din diverse domenii de activitate să majoreze prețurile, pentru a compensa taxele mai mari pe care le plătesc la stat.

Citeșe și Modificările pentru pensiile speciale se vor aplica peste 39 de ani’. Ce se întâmplă în acest moment