06 feb. 2025 | 15:41

Două cadre medicale și Spitalul de Urgență Piatra Neamț, trimiși în judecată pentru tragedia din 2020

Știri social
Două cadre medicale și Spitalul de Urgență Piatra Neamț, trimiși în judecată pentru tragedia din 2020
Tragedia din 2020 duce la trimiterea in judecata a doua cadre medicale si a Spitalului de Urgenta Piatra Neamt

Procurorii au finalizat cercetările în dosarul tragic al incendiului din noiembrie 2020 de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și au dispus trimiterea în judecată a două cadre medicale, alături de instituție. Acestea sunt acuzate de săvârșirea unor infracțiuni care au dus la pierderi de vieți omenești și pagube semnificative. Incendiul care a avut loc în salonul secției ATI a provocat moartea a nouă pacienți și vătămarea mai multor membri ai personalului medical.

Accidentul tragic și acuzațiile aduse celor două cadre medicale

Conform procurorilor, incendiul ar fi izbucnit din cauza unei lumânări tip candelă care ardea pe noptiera unui pacient aflat în stare gravă. Aceste cadre medicale nu au luat măsurile necesare pentru a îndepărta lumânarea sau pentru a o stinge, fapt ce a dus la un dezastru de proporții.

Concentrația ridicată de oxigen din salonul respectiv a favorizat propagarea rapidă a incendiului, iar halatul uneia dintre inculpate a luat foc, ceea ce a dus la declanșarea unui incendiu fatal.

Procurorii susțin că ambele persoane inculpate nu au respectat reglementările legale referitoare la siguranța muncii și prevenirea incendiilor, iar acest lucru a avut drept rezultat moartea celor nouă pacienți, dar și rănirea unui medic și a două asistente.

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, cercetat pentru nerespectarea reglementărilor de securitate

Pe lângă persoanele implicate, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț este cercetat și el pentru comiterea infracțiunii de distrugere din culpă, pentru că nu a luat măsurile adecvate de prevenire a unui astfel de accident.

În rechizitoriul procurorilor se precizează că spitalul nu a respectat mai multe prevederi legale și infralegale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă.

De asemenea, conducerea spitalului nu a instruit corespunzător personalul pentru gestionarea riscurilor ce ar fi putut apărea, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19, când secția ATI a fost suprasolicitată și riscurile de incendiu erau mult mai mari.

Citește și Pagubele create de incendiul din Crevedia: containerele și materialele de construcție pentru noile case ale localnicilor au ars din temelii!

Consecințele tragice ale incendiului și impactul acestuia

Incendiul din 14 noiembrie 2020 a avut un impact devastator asupra Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și a comunității locale. Pe lângă pierderea a nouă vieți, s-au înregistrat pagube materiale importante, evaluate la aproximativ 2.5 milioane de lei.

De asemenea, spitale și instituții implicate în tratamentele pacienților COVID-19 au fost afectate, iar reputația Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a suferit un grav prejudiciu.

Dosarul va fi soluționat de Judecătoria Piatra Neamț, iar judecătorii vor analiza toate aspectele acestui tragic incident, inclusiv responsabilitatea instituțională.

Citește și O familie a rămas fără casă după ce un incendiu puternic a avut loc la Crevedia, lângă stația GPL care a explodat în 2023!