06 mart. 2025 | 14:12

Cutremur pe piața imobiliară din România, se schimbă legea. Așa evităm un alt scandal Nordis

Știri social
Cutremur pe piața imobiliară din România, se schimbă legea. Așa evităm un alt scandal Nordis
Schimbări radicale în imobiliare: Guvernul impune reguli noi ca să prevină repetarea scandalului Nordis.

Sectorul imobiliar din România se află în fața unor schimbări legislative majore. Autoritățile au decis modificarea reglementărilor actuale, cu scopul de a proteja cumpărătorii și de a preveni repetarea unor scandaluri răsunătoare precum cazul Nordis, în care avansurile clienților au fost folosite în alte scopuri decât construcția apartamentelor.

Negocierile pentru noua legislație implică reprezentanți ai guvernului, dezvoltatori imobiliari, notari și specialiști ai registrului de Carte Funciară. Printre obiectivele principale ale modificărilor se află asigurarea că sumele plătite de cumpărători drept avans vor fi strict utilizate în dezvoltarea proiectului imobiliar contractat și că niciun apartament nu va putea fi promis spre vânzare mai multor clienți simultan.

Ce schimbări va aduce noua lege imobiliară

Una dintre modificările importante este introducerea obligativității înscrierii provizorii în Cartea Funciară a promisiunii de vânzare pentru orice apartament contractat într-un bloc nou. Această măsură urmărește să elimine complet riscul vânzării duble sau multiple a aceluiași imobil și să ofere cumpărătorilor siguranța că avansurile achitate vor fi protejate.

Mai mult, dezvoltatorii vor avea obligația expresă de a folosi avansurile exclusiv pentru construcția proiectului aferent, neputând direcționa fondurile spre alte investiții. Astfel, cumpărătorii vor beneficia de o mai mare transparență și certitudine că locuințele achiziționate vor fi finalizate la termenul promis.

Măsuri preventive după scandalul Nordis

Scandalul Nordis, care a afectat puternic încrederea românilor în proiectele imobiliare noi, a determinat autoritățile să ia măsuri ferme. În cazul Nordis, numeroși clienți au reclamat faptul că au plătit avansuri mari pentru apartamente care fie nu au fost finalizate la termen, fie au fost revândute altor cumpărători.

Prin noile reglementări, autoritățile intenționează să elimine aceste riscuri și să asigure dezvoltarea sustenabilă și transparentă a sectorului imobiliar. Dezvoltatorii imobiliari susțin inițiativa legislativă, afirmând că majoritatea proiectelor din România respectă deja bunele practici, iar modificările vor consolida încrederea generală în piață.

Autoritățile promit că, după încheierea negocierilor, vor oferi detalii suplimentare și un calendar clar de implementare a noilor prevederi legislative, care vor proteja atât cumpărătorii, cât și dezvoltatorii responsabili.