24 apr. 2025 | 10:08

Culoarea pe care nu ai văzut-o niciodată și nici nu ți-ai dori, disponibilă ”la borcan”. Cum a fost descoperită vopseaua de 10.000 de lire sterline

ȘTIINȚĂ
Culoarea pe care nu ai văzut-o niciodată și nici nu ți-ai dori, disponibilă ”la borcan”. Cum a fost descoperită vopseaua de 10.000 de lire sterline
Vopseaua pe care nu ai văzut-o niciodată / foto: Stuart Semple

Într-o eră în care se credea că paleta vizibilă de culori pentru ochiul uman a fost deja complet descoperită și explorată, o echipă de cercetători din California și un artist britanic au reușit să zguduie percepțiile. Stuart Semple, un nume cunoscut în lumea artei pentru provocările sale la adresa monopolurilor cromatice, a anunțat că a creat o vopsea care reproduce un nou tip de culoare – una care, teoretic, nu poate fi percepută în mod natural.

Această nuanță, denumită științific olo și artistic yolo, a fost inspirată dintr-un experiment optic radical, în care oamenii de știință au reușit să stimuleze doar celulele M ale retinei – cele responsabile cu perceperea luminii de lungime medie, într-un mod complet izolat. Rezultatul: o senzație de culoare care nu se regăsește în spectrul natural al luminii.

Cum s-a ajuns la culoarea pe care nu o poți vedea

Cercetarea de la Universitatea din California, Berkeley, a utilizat impulsuri laser concentrate pentru a stimula precis conurile M ale ochiului uman. Spre deosebire de conurile S (sensibile la albastru) și L (sensibile la roșu), conurile M nu sunt activate în mod izolat în natură. Așadar, culoarea olo reprezintă un stimul optic care nu apare niciodată în mod natural și care este imposibil de recreat fidel cu mijloace fizice tradiționale.

De fapt, oamenii percep această culoare ca fiind ceva complet nou, un efect vizual creat exclusiv în laborator. Fără o sursă reală de lumină care să corespundă acestui efect, el rămâne mai degrabă o impresie sau o experiență subiectivă decât o culoare propriu-zisă, măsurabilă în spectrul electromagnetic.

Prețiosul tub de vopsea / foto: Stuart Semple

Prețiosul tub de vopsea / foto: Stuart Semple

Cum a sintetizat un artist britanic imposibilul

Stuart Semple a fost fascinat de acest concept și a dorit să transpună acea experiență vizuală într-o vopsea accesibilă. Folosind pigmenți speciali și aditivi fluorescenți care absorb lumina ultravioletă și o transformă în lumină albastră vizibilă, Semple a creat yolo, un echivalent al culorii olo. A analizat intensitatea spectrală a amestecului folosind un spectrometru și a ajustat compoziția pentru a se apropia cât mai mult de senzația originală descrisă de cercetători.

Cu un simț artistic dezvoltat, dar și cu o atitudine anti-elitistă în raport cu culorile „deținute” exclusiv de corporații sau persoane, Semple a lansat vopseaua la un preț simbolic de £29,99 pentru artiști – sau £10.000 pentru restul lumii, o ironie la adresa accesului limitat la inovație în artă.

Poți cumpăra ceva ce nu poți vedea cu adevărat?

Realitatea este că yolo nu este o replică exactă a lui olo, iar chiar și oamenii de știință recunosc că această culoare nu poate fi reprodusă fizic în totalitate. Austin Roorda, unul dintre autorii studiului, a admis că orice tentativă de reproducere va fi doar o aproximare. În glumă, acesta a încercat chiar să obțină aceeași senzație vizuală amestecând două lichioruri colorate – Midori și Blue Curaçao – deși rezultatul era mai degrabă respingător la gust.

Totuși, experimentul artistic al lui Semple nu este lipsit de valoare. Chiar dacă yolo nu este olo, el deschide o discuție interesantă despre percepție, exclusivitate și democratizarea accesului la culoare. Este o punte între știință și artă, între laborator și atelier, între ceea ce ochiul nu poate vedea și ceea ce imaginația poate sugera, conform The Guardian.