10 ian. 2025 | 22:11

Comori regale ascunse în cripta unei catedrale, descoperite după aproape un secol

ACTUALITATE
Comori regale ascunse în cripta unei catedrale, descoperite după aproape un secol
Una dintre coroanele regale vechi de 450 de ani, descoperită în Catedrala din Vilnius. (Foto: Arhidieceza din Vilnius / Aistė Karpytė)

După mai bine de 80 de ani, comori istorice de o valoare inestimabilă au fost descoperite în criptelor Catedralei din Vilnius, Lituania. Printre artefactele recuperate se numără coroane funerare și insigne care au aparținut unor conducători medievali europeni. Aceste obiecte valoroase au fost ascunse la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1939, și nu au mai fost văzute de atunci, relatează CNN.

O comoară ascunsă din timpul războiului

Descoperirea recentă include o coroană aparținând lui Alexandru Iagello (Aleksandras Jogailaitis), rege al Poloniei și mare duce al Lituaniei, care a trăit între anii 1461–1506. Alte artefacte valoroase sunt legate de Elisabeta de Austria (ElžBieta Habsburgaitė), care a trăit între 1436–1505. Printre obiectele recuperate se află o coroană, un lanț, un medalion, un inel și o placă funerară.

O altă descoperire impresionantă este colecția de bijuterii funerare asociată cu Barbara Radziwiłł (Barbora Radvilaitė), soția lui Sigismund al II-lea August ( Žygimantas Augustas), rege al Poloniei și mare duce al Lituaniei. Printre obiectele acesteia se numără o coroană, un sceptru, un glob pământesc, trei inele, un lanț și plăci funerare.

Vilnius artefacte 1

Coroane funerare ale conducătorilor lituaniano-polonezi, descoperite în criptelor Catedralei din Vilnius. (Foto: E. Blažys / LRT)

Semnificația istorică a descoperirii

Arhiepiscopul de Vilnius, Gintaras Grušas, a declarat că aceste insigne funerare descoperite sunt adevărate comori istorice, simboluri ale tradiției de statalitate a Lituaniei și ale rolului orașului Vilnius ca centru politic și spiritual. „Sunt opere magnifice de orfevrărie și bijuterie, simboluri ale continuității istorice a Lituaniei”, a subliniat acesta.

Artefactele au fost realizate special pentru a fi plasate în sarcofagele regilor, fiind create după moartea acestora pentru a face parte din ansamblul funerar. Această practică reflectă tradițiile de înmormântare și onorare a regilor din acea perioadă.

Drumul spre redescoperire

Artefactele au fost descoperite pentru prima dată în anul 1931, în urma unei inundații care a afectat catedrala. Ulterior, obiectele au fost expuse publicului până la izbucnirea războiului, când au fost ascunse pentru a fi protejate. Mai multe căutări nereușite au fost efectuate de-a lungul anilor, până când, în septembrie 2024, cercetătorii au reluat investigațiile în cripta catedralei.

Folosind o cameră endoscopică, echipa de cercetare a reușit să localizeze artefactele în decembrie 2024, acestea fiind învelite în ziare datate din septembrie 1939.

Vilnius artefacte 2

Un sceptru de aur, monede și coroane regale, descoperite ascunse în Catedrala din Vilnius. (Foto: Arhidieceza din Vilnius / Aistė Karpytė)

Următorii pași

Potrivit Arhidiecezei din Vilnius, artefactele vor fi supuse unor procese de examinare și restaurare atentă, urmând să fie prezentate publicului în cadrul unor expoziții viitoare. Rita Pauliukevičiūtė, directorul Muzeului Patrimoniului Bisericii din Vilnius, a subliniat importanța acestor simboluri ca parte a identității europene și a continuității statului lituanian.

„Aceste simboluri sunt importante atât pentru stat, cât și pentru fiecare dintre noi, fiind semne ale identității europene și ale rădăcinilor noastre istorice”, a declarat Pauliukevičiūtė.

Această descoperire remarcabilă nu doar că aduce la lumină comori pierdute, dar înrădăcinează și mai profund conștiința istorică a națiunii lituaniene.