26 mart. 2025 | 14:47

Ana Morodan, Contesa Digitală, despre hate-ul din online și soluțiile împotriva bullying-ului de pe rețelele de socializare. Ce crede despre TikTok EXCLUSIV

News
Ana Morodan, Contesa Digitală, despre hate-ul din online și soluțiile împotriva bullying-ului de pe rețelele de socializare. Ce crede despre TikTok EXCLUSIV
EXCLUSIV

Ana Morodan a vorbit, în exclusivitate pentru PLAYTECH, despre ce se petrece acum în mediul online. ȘI, constată Contesa Digitală, că lucrurile devin, pe zi ce trece, din ce în ce mai greu de suportat, mai ales pentru copii, adolescenți și pentru tineri.

Ana Morodan: ”Digitalul s-a schimbat”! Ce schimbare vrea să facă Contesa Digitală

Ana Morodan a deschis un ONG specializat pe sănătatea mintală în lumea digitală. E primul din România și, susține Contesa Digitală, este mare nevoie ca în lumea online lucrurile să se schimbe. Nu de altceva, dar această zonă devine din ce în ce mai toxică, explică ea.

”Sunt și acum Contesa Digitală. Dar digitalul s-a schimbat în ultimele șase luni. Ce a apărut însă în zonă tot mai mult este că educația mintală digitală a început să devină un subiect pe buzele tuturor. E și normal, având în vedere ce se întâmplă.

Am făcut și primul ONG de sănătate mintală digitală din România. Nu e primul din lume, dar e primul din România, iar focusul este pe adolescenți și pe copii. Ei primesc și învață foarte multe comportamente toxice din mediul digital. Digitalul este un domeniu fascinant, foarte interesant, dar are și o componentă toxică.

Părinții încep să își dea seama că copiii lor au o problemă, copiii își dau seama că e ceva în neregulă în zona digitală pentru că petrec prea mult timp acolo. Dar nimeni nu dă soluții. Iar asta încercăm să facem noi. Iar una dintre soluții este educația. Inclusiv educarea părinților, profesorilor, oamenilor în general care consumă social-media și care nu mai sunt tineri sau adolescenți.
Acești oameni nu înțeleg – iar asta trebuie schimbat – că dacă scriu cuiva un lucru jignitor nu doar că îl jignesc pe cel căruia i se adresează, ci învață și copiii care se uită la comentariile lor să preia comportamentul și să li se pară un comportament normal, firesc.

Iar cu siguranță, în ultimii doi, trei ani, am ajuns prizonierii lumii pe care am creat-o. Mai ales noi, influencerii, care am contribuit la crearea de conținut și am arătat doar părțile frumoase ale vieții”, spune, pentru PLAYTECH, Ana Morodan.

”Am realizat că am o altă misiune”

Problemele cu care Ana Morodan s-a confruntat sunt cele care, susține ea, au făcut-o să își dea seama că are nevoie de o schimbare. Și că, de fapt, misiunea ei în lumea digitală trebuie să se schimbe. Să se concentreze asupra utilizatorilor, nu asupra celor care, prin intermediul influencerilor, își promovează produsele și câștigă bani grei fără să înapoieze societății nimic altceva decât comportamente toxice.

”Problemele pe care le-am avut au fost, oarecum, picătura de care aveam nevoie ca să se umple paharul. Eu mă gândeam de prin 2021 că ce fac eu este oarecum toxic pentru cel care se uită la mine. Și deja că noi, ca influenceri, începem să creem conținut doar ca să fim atractivi pentru publicitari, dar nu ne mai focusăm pe comunitate.

Și mi se părea că, inclusiv că în fiecare zi purtăm altă ținută, că punem o presiune pe tinerele care ne urmăresc. E adevărat, m-am și maturizat și mi-am dat seama că vreau să fac mai multe decât să zic toată ziua ce gentuță, ce cremuță, ce rochiță trebuie să cumpărăm. Am realizat că am o altă misiune și am început să studiez ce se întâmplă afară…

E adevărat, și nivelul de hate pe care l-am primit atunci a fost ceva care pe mine m-a convins cât e de toxic. Dacă pe mine, la 38 de ani, genul acesta de val m-a făcut să ajung în situația de a suferi de stres posttraumatic, m-am gândit cum percep așa ceva niște tineri de 14, 15 sau 16 ani. Ce se întâmplă în mintea lor? Iar dacă te uiți pe profilele lor vezi lucruri care te pot îngrozi.

Am auzit și ideea că dacă nu primești hate nu ești relevant în online. Dar este o diferență să îți scrie cineva că nu îți stă bine o rochie, sau să îți scrie că dacă te prinde pe stradă te violează și pe tine, și pe surorile tale, sau mai știu eu ce asemănător. Și, normal, asemenea lucruri m-au afectat și pe mine”, mai spune Ana Morodan.

Ana Morodan: ”TikTok-ul e toxic pentru mine”

”Legat de cum se viralizează și se promovează anumiți oameni politici pe TikTok, ce pot să spun? Foarte mulți oameni profită de algoritmi pentru a duce informația la cât mai mulți utilizatori. Și, evident, să își vândă campania cât mai bine. Cred că este o consecință pe care nu a putut să o prevadă nimeni, chiar oamenii care lucrează pentru rețelele sociale au fost uimiți. A luat-po totul razna, și noi, dar și rețelele sociale. Eu nu folosesc TikTok, de exemplu. Consider că acea platformă este toxică pentru mine”, spune Ana Morodan.