18 feb. 2025 | 19:58

A fost descoperită o planetă extraterestră cu o atmosferă de neimaginat: „Parcă e dintr-un film SF”

ȘTIINȚĂ
A fost descoperită o planetă extraterestră cu o atmosferă de neimaginat: „Parcă e dintr-un film SF”
Tylos (cunoscută și sub numele de WASP-121b) este o exoplanetă gazoasă uriașă, situată la aproximativ 900 de ani-lumină distanță, în constelația Puppis. (ESO/M. Kornmesser)

O echipă de cercetători a realizat, pentru prima dată, o hartă tridimensională a atmosferei unei exoplanete aflate în afara Sistemului Solar, dezvăluind un peisaj meteorologic cu totul neobișnuit. Planeta, numită WASP-121b sau Tylos, se află la aproximativ 900 de ani-lumină distanță, în constelația Puppis, și a fost descrisă drept un „Jupiter ultra-fierbinte” datorită proximității sale extreme față de steaua mamă.

O lume cu vânturi puternice și curenți atmosferici extremi

Cercetătorii au descoperit că atmosfera acestei planete este complet diferită de orice au observat până acum. Vânturi puternice transportă elemente chimice în modele complexe și imprevizibile, iar un curent atmosferic uriaș traversează aproape jumătate din planetă, agitând atmosfera pe măsură ce se deplasează de-a lungul părții mereu expuse luminii stelare.

„Această atmosferă se comportă într-un mod care pune sub semnul întrebării înțelegerea noastră despre vreme – nu doar pe Pământ, ci pe toate planetele cunoscute. Pare ceva desprins dintr-un film SF”, a declarat Julia Victoria Seidel, cercetător la Observatorul European Austral (ESO) și autor principal al studiului.

O planetă unde un an durează doar 30 de ore

Tylos este o exoplanetă extrem de fierbinte, situată atât de aproape de steaua sa încât un an pe această lume durează doar 30 de ore. Din această cauză, planeta este „blocată” gravitațional, având mereu aceeași față expusă stelei, similar Lunii în raport cu Pământul. Acest fenomen creează diferențe uriașe de temperatură între partea luminată și cea întunecată, ceea ce alimentează vânturi puternice și curenți atmosferici nemaiîntâlniți.

Astronomii au utilizat Very Large Telescope (VLT) al ESO pentru a analiza atmosfera planetei și au fost surprinși de descoperirile făcute. „Am găsit un curent de aer care înconjoară ecuatorul planetei și un alt flux separat, la niveluri inferioare ale atmosferei, care transportă gaz din partea fierbinte spre cea mai rece. Un astfel de climat nu a mai fost observat pe nicio planetă până acum”, a explicat Dr. Seidel, conform The Independent.

În comparație cu furtunile puternice din Sistemul Solar, Tylos pare un adevărat infern atmosferic. „Chiar și cele mai puternice uragane din Sistemul Solar par calme prin comparație”, au subliniat cercetătorii.

Un jet atmosferic cu titan în compoziție

O altă descoperire remarcabilă este prezența titanului în jeturile atmosferice ale planetei. Anterior, se credea că acest element nu este prezent în atmosfera lui Tylos, însă noile observații sugerează că s-ar fi ascuns în straturile inferioare.

„Este uluitor că putem studia în detaliu compoziția chimică și tiparele meteorologice ale unei planete aflate la o distanță atât de mare”, a declarat Bibiana Prinoth, doctorand la Universitatea Lund din Suedia și ESO, care a condus un studiu complementar despre titan.

Descoperirile au fost publicate în două studii recente: unul despre structura verticală a jetului atmosferic, apărut în revista Nature, și un altul despre prezența titanului, publicat în Astronomy & Astrophysics. Aceste cercetări deschid noi perspective asupra exoplanetelor și a modului în care pot evolua atmosferele acestora în condiții extreme.