29 ian. 2024 | 16:07

Românii nu sunt atenți la ce dau permisiunea pe internet: De ce sunt datele tale personale în pericol

ACTUALITATE
Românii nu sunt atenți la ce dau permisiunea pe internet: De ce sunt datele tale personale în pericol

În conformitate cu datele furnizate de Eurostat, aproape trei sferturi (73%) din utilizatorii de internet din Uniunea Europeană au luat măsuri pentru a-și gestiona accesul la datele personale online în 2023. România se numără printre țările cu cele mai mici procente în acest sens.

Cu alte cuvinte, românii nu citesc la ce își dau permisiunea pe internet, în general.

Românii nu se prea pricep la confidențialitatea pe internet

În același an, doar 36% dintre utilizatorii de internet din UE au citit declarațiile privind politica de confidențialitate înainte de a furniza date cu caracter personal, potrivit Eurostat.

Mai mult de jumătate (54%) dintre utilizatorii de internet au refuzat să permită utilizarea datelor cu caracter personal în scopuri publicitare, iar puțin peste jumătate (51%) au restricționat sau au refuzat accesul la locația lor geografică. În plus, 41% au limitat accesul la profilul lor sau la conținutul de pe rețelele de socializare sau la spațiul de stocare online partajat.

Sursa: Eurostat

În ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal pe care le-au partajat, doar 35% au verificat dacă site-ul web pe care au furnizat datele lor personale este sigur.

Dacă analizăm toate aceste modalități de control al utilizării datelor cu caracter personal, aproape trei sferturi (73%) din utilizatorii de internet din UE au gestionat într-un fel sau altul accesul la datele lor personale online în 2023.

Procentajul utilizatorilor de internet care au gestionat accesul la datele lor personale în 2023 a variat în funcție de țările UE. Cele mai mari proporții au fost observate în Finlanda și în Țările de Jos (ambele cu 93%), urmate de Cehia (89%). În schimb, cele mai mici proporții au fost înregistrate în România (52%), Letonia (55%) și Slovenia (57%).

Vezi și: Meta a primit o amendă record de peste un milion de euro: datele tale personale, în pericol

Ce recomandă specialiștii

Specialiștii în securitatea datelor oferă o gamă variată de opinii și sfaturi referitoare la siguranța datelor pe internet. Iată câteva aspecte cheie pe care aceștia le pot sublinia:

  1. Folosirea parolelor puternice: Specialiștii în securitate recomandă utilizarea unor parole unice și puternice pentru fiecare cont online. Aceste parole ar trebui să fie lungi, să conțină o combinație de litere majuscule și minuscule, cifre și caractere speciale.
  2. Autentificare cu doi factori: Se recomandă activarea autentificării cu doi factori oriunde este posibil. Aceasta adaugă un strat suplimentar de securitate prin necesitatea unei informații suplimentare (de exemplu, un cod generat sau trimis prin SMS) în afară de parolă pentru a accesa un cont.
  3. Actualizarea software-ului: Menținerea software-ului actualizat pe dispozitivele și aplicațiile folosite este esențială pentru a remedia vulnerabilitățile de securitate cunoscute.
  4. Navigarea sigură pe internet: Utilizarea conexiunilor securizate (HTTPS), evitarea site-urilor nesigure, descărcarea de programe doar din surse de încredere și evitarea accesării de link-uri și fișiere suspecte sunt aspecte importante pentru siguranța online.
  5. Protecția datelor personale: Limitarea datelor personale furnizate online și utilizarea soluțiilor de confidențialitate (precum navigarea privată) poate ajuta la reducerea expunerii la riscuri de securitate.
  6. Utilizarea soluțiilor de securitate: Instalarea și actualizarea unor soluții de securitate, cum ar fi programe antivirus și soluții de protecție împotriva malware-ului, poate ajuta la prevenirea și detectarea amenințărilor cibernetice.
  7. Educație și conștientizare: Înțelegerea amenințărilor cibernetice și promovarea practicilor bune de securitate digitală în rândul utilizatorilor este esențială pentru protejarea datelor personale pe internet.

În general, specialiștii în securitate subliniază importanța combinării multiplelor strategii și abordări pentru a asigura o protecție cât mai eficientă a datelor personale pe internet.

Vezi și: Google știe ce faci în modul Incognito de pe Chrome: Cum îți folosește gigantul datele, chiar și când nu trebuie