20 iun. 2024 | 10:35

O bancă din România se vinde, BNR a dat OK-ul. Fondatorul Altex se află în spatele tranzacției

ACTUALITATE
O bancă din România se vinde, BNR a dat OK-ul. Fondatorul Altex se află în spatele tranzacției

Fondatorul Altex, Dan Ostahie, a achiziționat Porsche Bank împreună cu societatea Real Estate SRL, tranzacția fiind deja aprobată de Banca Națională a României (BNR). Acest demers reprezintă o mutare strategică importantă pe piața financiar-bancară din România.

Detaliile tranzacției

Potrivit unui comunicat al BNR, Dan Ostahie va deține 90,10% din capitalul social și drepturile de vot ale Porsche Bank România SA, în timp ce Real Estate SRL va deține 9,89%. Acordul dintre Porsche Bank AG și Dan Ostahie prevede transferul dreptului de proprietate asupra acțiunilor băncii, dar fără a include transferul mărcii „Porsche Bank” sau a dreptului de utilizare a acesteia. Noua denumire comercială a băncii va fi „Credex Bank”.

Tranzacția urmează să fie finalizată până la sfârșitul lunii iulie 2024. Până la acest moment și după preluarea de către noul acționar, banca va continua să fie operațională. Aprobarea tranzacției de către BNR și Consiliul Concurenței asigură că operațiunea nu prezintă obstacole semnificative în calea concurenței pe piața din România.

Implicațiile pentru piața financiară

Achiziția Porsche Bank de către Dan Ostahie este un pas strategic care reflectă diversificarea activităților sale de afaceri. Controlând deja Grupul Altex, care include linii de activitate variate, precum retail, servicii IT, import, producție și distribuție de produse electro-IT&C, Ostahie își extinde acum influența și în sectorul bancar.

Porsche Bank România, parte a Grupului Porsche Finance, a fost activă pe piața serviciilor financiar-bancare prin creditare și leasing auto. Sub noua denumire de Credex Bank, banca va continua să ofere aceste servicii, însă ar putea vedea o extindere și diversificare a ofertei sub conducerea lui Dan Ostahie.

În urma analizei Consiliului Concurenței, a fost stabilit că această achiziție nu va afecta negativ concurența pe piață. De asemenea, nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea tranzacției cu un mediu concurențial normal, ceea ce oferă un cadru stabil pentru dezvoltarea viitoare a Credex Bank.

Portofoliul diversificat al lui Dan Ostahie

Dan Ostahie, în vârstă de 56 de ani, este un antreprenor de succes cu o avere estimată la 1,8 miliarde de lei, situându-se pe locul 15 în topul Forbes. Portofoliul său diversificat include participații directe la 20 de firme, printre care se numără Altex Logistic & Distribution, Auto Moldova SA și Axsys Business Technologies.

Una dintre cele mai puternice companii deținute de Ostahie este Despec International, un distribuitor de produse IT, care a înregistrat o cifră de afaceri de 546,5 milioane de lei și un profit de 11,4 milioane de lei, deși cu o scădere față de anul precedent. Această diversificare a activităților a contribuit semnificativ la succesul său în afaceri.

Achiziția Porsche Bank de către Dan Ostahie și Real Estate SRL reprezintă o mișcare strategică importantă pe piața financiară din România. Aprobarea tranzacției de către BNR și Consiliul Concurenței asigură că aceasta va avea loc într-un cadru concurențial stabil. Transformarea Porsche Bank în Credex Bank sub conducerea lui Ostahie deschide noi oportunități de dezvoltare și diversificare a serviciilor financiare oferite pe piața românească. Această tranzacție nu doar că subliniază expansiunea imperiului de afaceri al lui Dan Ostahie, dar și potențialul de inovare și creștere în sectorul bancar.