22 mart. 2024 | 14:58

Introducerea eFactura, pretext de amenzi usturătoare, dar mai durează. Anunțul de la Ministerul Finanțelor, încă o amânare

ACTUALITATE
Introducerea eFactura, pretext de amenzi usturătoare, dar mai durează. Anunțul de la Ministerul Finanțelor, încă o amânare

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că termenul în care nu se aplică sancțiuni pentru nerespectarea obligației de a transmite facturile emise și în sistemul eFactura va fi prelungit până la 31 mai.

Ce se întâmplă cu eFactura

Această decizie vine ca urmare a necesității de a oferi mai mult timp celor aproximativ 74.000 de plătitori de TVA care nu utilizează încă eFactura pentru a se conforma.

Până la data de 1 iunie, când se vor aplica primele sancțiuni, aceștia vor primi notificări pentru a-și îndeplini obligațiile.

Extinderea termenului până la 31 mai reprezintă o măsură de sprijin acordată contribuabililor pentru a se adapta la cerințele legale în ceea ce privește transmiterea facturilor în format electronic.

Amenzile vor curge „râuri”

Cu toate acestea, ministrul Boloș a atras atenția că, începând cu data de 1 iulie, amenda pentru neîndeplinirea obligației de a raporta facturile emise în eFactura va fi de 15% din valoarea facturii, motiv pentru care este important ca plătitorii de TVA să acționeze prompt.

Această măsură vine în contextul eforturilor autorităților de a promova utilizarea eFactura în rândul contribuabililor. Extinderea perioadei fără sancțiuni este menită să faciliteze tranziția către acest sistem electronic, oferind timp suplimentar pentru adaptare.

Totodată, este important de menționat că ministrul intenționează să prelungească această perioadă până la sfârșitul lui iunie, pentru a asigura o tranzitie cât mai lină și eficientă pentru toți plătitorii de TVA.

În concluzie, decizia de extindere a termenului până la 31 mai reprezintă o măsură de sprijin acordată contribuabililor pentru a se conforma cu noile reguli referitoare la transmiterea facturilor în sistemul eFactura.

Este esențial ca toți plătitorii de TVA să fie la curent cu aceste modificări și să acționeze în consecință pentru a evita sancțiunile aplicate începând cu data de 1 iunie.

Evident că vor exista și acei români care vor uita sau nu vor ști cum să folosească noua „invenție” a Ministerului de Finanțe.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele