15 mart. 2024 | 13:36

Filmul românesc de pe Netflix care a luat cu asalt toate topurile: De ce se uită toți românii la el, ce are special

ACTUALITATE
Filmul românesc de pe Netflix care a luat cu asalt toate topurile: De ce se uită toți românii la el, ce are special

Filmul de pe Netflix „Libertate” este un film românesc regizat de Tudor Giurgiu, care a luat cu asalt ecranele în 2023, captivând publicul cu o dramă intensă inspirată din evenimente reale petrecute în Sibiu în timpul Revoluției din 1989.

Filmul de pe Netflix la care se uită toți românii

Sibiu, decembrie 1989. În haosul și panica generate de protestele mulțimii împotriva autorităților, o unitate de miliție devine ținta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili. Încercând să scape de asediu, căpitanul de miliție Viorel e capturat și acuzat că e terorist.

Premiera filmului românesc la Festivalul de Film de la Sarajevo a fost încununată cu prestigiosul Premiu Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE), confirmând calitatea și impactul său.

În inima poveștii se află un eveniment care a marcat profund istoria României moderne: confruntarea violentă dintre o unitate de miliție și manifestanții revoluționari în decembrie 1989. Regizorul și scenariștii, Tudor Giurgiu, Cecilia Ștefănescu și Nap Toader, redau cu măiestrie tensiunea și conflictele complexe care au dus la un asalt tragic în timpul protestelor.

Distribuție de excepție

Distribuția talentată aduce personajele la viață: Alex Calangiu interpretează cu pasiune pe Viorel Stanase, iar Iulian Postelnicu îi dă viață locotenent-colonelului Dragoman, un personaj emblematic al perioadei. Mirela Oprișor, Alexandru Papadopol, Ștefan Iancu și alții completează ansamblul remarcabil al acestui film.

Producția filmului a fost o colaborare între Libra Film din România și Mythberg Films din Ungaria, beneficiind de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei din România și al Institutului Național de Film din Ungaria. Această colaborare transfrontalieră a adus la viață o poveste importantă din istoria recentă a Europei de Est.

Filmul românesc de pe Netflix „Libertate” nu este doar un film, ci o explorare profundă a luptei pentru libertate și democrație într-un moment critic al istoriei românești. Cu o narativă captivantă și o distribuție remarcabilă, acest film reușește să rămână în mintea și inima spectatorilor mult timp după ce au părăsit sala de cinema.