01 mart. 2024 | 09:24

Cum se schimbă banii în Europa, de fapt. Ce este euro digital, când se introduce, ce efect are asupra numerarului

ACTUALITATE
Cum se schimbă banii în Europa, de fapt. Ce este euro digital, când se introduce, ce efect are asupra numerarului

Uniunea Europeană dorește să dezvolte o versiune digitală a monedei euro în colaborare cu Banca Centrală Europeană.

Ce este euro digital

Obiectivul acestei inițiative este să ofere cetățenilor un mijloc de plată electronic universal acceptat în toată zona euro, pentru achizițiile efectuate în magazine, online sau în transferuri personale.

Euro digital ar aduce mai multe opțiuni atât consumatorilor, cât și întreprinderilor, în situațiile în care numerarul tradițional nu este fezabil, devenind astfel un instrument electronic de plată care va fi emis de către Banca Centrală Europeană.

Asemenea bancnotelor și monedelor, euro digital ar fi un bun public, ceea ce înseamnă că toți cetățenii zonei euro ar putea folosi această monedă digitală fără costuri. Reprezentanții Băncii Centrale Europene subliniază că în prezent nu există acces la bani publici în forma digitală.

În plus, valoarea unui euro digital ar fi întotdeauna echivalentă cu cea a unei monede fizice de un euro, iar utilizarea sa ar oferi un grad similar de confidențialitate ca și numerarul tradițional: „Chiar și în cazul utilizării euro digitale online, plățile dumneavoastră ar rămâne anonime”.

Cum îl poți utiliza

Euro digital ar putea fi utilizat pentru toate tranzacțiile digitale, similar cu numerarul pentru plățile fizice, și ar reprezenta o altă modalitate de plată în magazinele fizice și online, sau pentru transferuri de bani către prieteni și familie.

Propunerea de instituire a unei monede euro digitale a fost recent votată în  cadrul unei ședințe a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European, în 15 februarie 2024.

Așa cum arată Banca Centrală Europeană, proiectul se află în prezent în etapa pregătitoare,  începând din noiembrie 2023. În această etapă se pun bazele posibilei emiteri a unei monede euro digitale.

Pentru a asigura faptul că o monedă euro digitală ar fi utilizabilă și accesibilă în întreaga zonă euro, proiectul de propunere legislativă prezentat de Comisia Europeană prevede acceptarea obligatorie de către comercianți și distribuirea obligatorie de către intermediarii supravegheați către clienții lor.