04 ian. 2024 | 09:37

Când se schimbă banii în România, se face tranziția la euro. Legislația este clară, traseul bătătorit pentru adoptarea monedei unice

ACTUALITATE
Când se schimbă banii în România, se face tranziția la euro. Legislația este clară, traseul bătătorit pentru adoptarea monedei unice

În ultimii ani au existat mai multe speculații legate de intrarea României în zona euro, aspect care s-ar traduce prin înlocuirea leului românesc cu euro. Procesul prin care, în mod inevitabil, se va întâmpla acest lucru este cât se poate de clar.

Istoria monedei euro începe cu adoptarea oficială a numelui „euro” pe 16 decembrie 1995. Moneda a fost lansată pe piețele internaționale la 1 ianuarie 1999, înlocuind unitatea monetară europeană (ECU). Pe 1 ianuarie 2002, euro a fost introdus în circulație, înlocuind monedele naționale din Zona euro. Euro este împărțit în 100 de cenți și este folosit de 20 de state membre ale Uniunii Europene, cunoscute colectiv ca „Zona euro”. De asemenea, euro este utilizat și în alte țări și teritorii din afara UE prin acorduri specifice.

Citește și: Se schimbă banii, bancnotele care nu vor mai fi valabile. Băncile au făcut anunţul

Țările din Europa care folosesc moneda euro

Institutul Monetar European (IME) a avut un rol crucial în pregătirea pentru introducerea monedei euro și pentru crearea Sistemului European al Băncilor Centrale. Înființat în 1994, IME a fost responsabil pentru coordonarea politicilor monetare ale țărilor membre UE, având ca scop final crearea unei uniuni economice și monetare. Acest institut a fost un predecesor al Băncii Centrale Europene (BCE) și a ajutat la stabilirea cadrului necesar pentru introducerea euro, inclusiv dezvoltarea de instrumente și proceduri monetare. În 1998, rolurile și responsabilitățile IME au fost transferate BCE.

Țările care folosesc moneda euro sunt majoritatea membrilor Uniunii Europene, inclusiv Austria, Belgia, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania. Euro este de asemenea folosit în Andorra, Monaco, San Marino și Vatican, precum și în Kosovo și Muntenegru, deși acestea din urmă nu au acorduri formale cu UE pentru utilizarea monedei. Introducerea euro a variat între aceste țări, începând cu 1 ianuarie 1999 pentru primele țări adoptante. Țara care a aderat cel mai recent la zona euro, începând cu 1 ianuarie 2023, a fost Croația.

Astfel s-a ajuns în situația în care aproximativ 334 de milioane de persoane folosesc euro ca monedă zilnic. Moneda euro este disponibilă în bancnote de 5, 10, 20, 50, 100, 200 și 500 de euro și în monede de 1, 2, 5, 10, 20 și 50 de cenți, precum și monede de 1 și 2 euro.

Citește și: Se schimbă banii, bancnotele care se retrag din circulație. Ar fi bine să nu le mai ai în casă

România trebuie să adopte moneda euro

Alături de alte şase ţări, România se înscrie în rândul statelor membre ale UE care au obligaţia adoptării monedei UE, ceea ce înseamnă practic participarea cu drepturi depline la Uniunea Economică şi Monetară, odată cu îndeplinirea tuturor condiţiilor necesare, respectiv a criteriilor de convergenţă nominală (stabilitatea preţurilor, finanţele publice, stabilitatea cursului de schimb, ratele dobânzilor pe termen lung), juridică şi reală (indicatori, precum nivelul PIB/locuitor, productivitatea muncii, energointensivitatea, etc), notează site-ul Băncii Naţionale a României.

România a stabilit ca țintă pentru adoptarea monedei euro anul 2029. Procesul de adoptare a monedei euro este complex și se bazează pe criteriile de convergență stabilite prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, inclusiv stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung. Până acum, România nu a îndeplinit aceste criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro. Aderarea la zona euro este un proces deschis și se bazează pe îndeplinirea acestor norme.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele