15 mart. 2024 | 11:54

Concedieri fără precedent în România: Sectorul IT este lovit în „moalele capului”

ACTUALITATE
Concedieri fără precedent în România: Sectorul IT este lovit în

Concedieri-șoc în industria IT din Cluj: NTT Data și Cognizant anunță reduceri masive de personal.

Două dintre cele mai renumite companii de IT din Cluj se confruntă cu o criză semnificativă, anunțând concedieri în masă care au stârnit îngrijorare printre angajați. NTT Data și Cognizant (fosta Softvision) au fost nevoite să recurgă la despărțiri amiabile, mascat sub forma unor concedieri colective.

Concedieri în IT

NTT Data a confirmat că doar 2% din angajați au primit propuneri de încheiere amiabilă a contractului, însă surse din cadrul companiei dezvăluie că peste 100 de angajați, reprezentând aproximativ 70% din departamentul ETEC, ar putea fi afectați de această decizie. Cei de pe bench, care nu sunt activi în proiecte comerciale, sunt primii vizați de acest val de concedieri. Procesul este perceput ca fiind injust și discriminatoriu, iar presiunea psihologică este resimțită de către angajați, conform martorilor din interiorul companiei.

În ciuda afirmațiilor NTT Data privind fluxul pozitiv de personal, realitatea este că mulți angajați sunt supuși incertitudinii și riscului de a-și pierde locurile de muncă.

„Din totalul de aproximativ 160 de membri ai departamentului ETEC, peste 100 au primit zilele trecute invitații la întâlniri 1la1, cele mai multe online, în care li se propune să demisioneze, primind în schimb un pachet modest de compensații financiare care nu a fost făcut public și care diferă de la un om la altul”, scrie dorusupeala.ro.

Situația nu este mai roz nici la Cognizant, unde peste o sută de angajați au fost concediați începând cu începutul anului 2024. Angajații din departamentele de IT support și Resurse Umane sunt cei mai afectați, iar ironia sorții a făcut ca chiar angajații din departamentul HR să fie vizați de aceste măsuri.

În aceste condiții, comunitatea IT din Cluj se confruntă cu incertitudini și tensiuni crescute, pe fondul reducerilor de personal și al condițiilor de muncă tot mai dificile. Deși companiile încearcă să justifice aceste măsuri prin transformările din piață, este esențial ca angajații să fie sprijiniți și să li se ofere perspective clare pentru viitorul lor profesional.