23 apr. 2024 | 14:59

Ce înseamnă, de fapt, AM și PM? Mulți români confundă cei doi termeni

ACTUALITATE
Ce înseamnă, de fapt, AM și PM? Mulți români confundă cei doi termeni

E timpul să scuturăm praful de pe vechiul manual de latină. Majoritatea dintre noi am fost familiarizați încă de la o vârstă fragedă cu faptul că „am” și „pm” se referă la prima jumătate și a doua jumătate a zilei, sau dimineața și după-amiaza/seara – dar ce reprezintă, de fapt, acele litere?

Ce înseamnă AM și PM

Unii ar putea crede că latina este o limbă moartă, dar dacă arunci o privire rapidă în jur, vei vedea influența sa pretutindeni, inclusiv în modul în care descriem timpul. „AM” înseamnă expresia latină ante meridiem, care tradusă înseamnă „înainte de prânz”. Pe de altă parte, „PM” înseamnă post meridiem, adică „după prânz”.

Dacă îți place să fii un pic pedant, data viitoare când auzi pe cineva spunând 12 am sau 12 pm, poți să le spui că acest lucru nu este tehnic corect – 12 pm nu poate fi după prânz pentru că este, într-adevăr, prânzul. Royal Museums Greenwich recomandă să folosești 12 ziua sau 12 noaptea.

Conform Chicago Manual of Style, există un total de șase moduri de a scrie abrevierea ante meridiem și post meridiem: toate literele mari cu puncte, toate literele mari fără punct, majuscule mici cu puncte, majuscule mici fără puncte, litere mici cu puncte și litere mici fără puncte.

Cum e corect

Timp îndelungat, utilizarea literelor mari cu includerea punctelor a fost opțiunea preferată pentru multe ghiduri de stil formale, inclusiv Chicago. Deși aceasta ar putea rămâne valabilă în unele medii academice sau edituri, spre exemplu, orice modalitate de scriere este general considerată acceptabilă în prezent – doar fii consecvent cu ceea ce folosești.

Dacă există preocupări cu privire la a ajunge accidental la aeroport la 4 pm când zborul tău era, de fapt, la 4 am (o oră demnă de ratat un zbor, trebuie să recunoaștem), atunci ai putea să treci la utilizarea sistemului de 24 de ore.

Deși prietenii tăi ar putea să te critice pentru că te prefaci că ești în armată, aceasta poate fi o abordare mult mai puțin confuză. De exemplu, în loc să fie miezul nopții 12 am, devine pur și simplu 00:00, lucru care are mult sens având în vedere că este începutul zilei.