23 ian. 2024 | 08:00

Casa Verde Fotovoltaice continuă astăzi, 23 ianuarie 2024. Anunțul oficial de la AFM, ”se va debloca”

ACTUALITATE
Casa Verde Fotovoltaice continuă astăzi, 23 ianuarie 2024. Anunțul oficial de la AFM, ”se va debloca”

Astăzi, 23 ianuarie 2024, marchează reluarea așteptată a Programului Casa Verde Fotovoltaice, după anunțul făcut de Ministerul Mediului.

Programul care a fost suspendat pentru o perioadă de câteva luni va fi din nou accesibil începând cu ora 10:00, deschizând calea pentru cei aproape 25.000 de beneficiari care nu și-au selectat încă un instalator. Această mișcare vine ca o veste bună pentru participanții la program și se aliniază cu obiectivele mai largi de sustenabilitate și energie regenerabilă ale țării.

Citește și: Casa Verde Fotovoltaice 2023 nu a murit încă. Când se reia programul pentru panouri solare subvenționate de statul român

Repornirea Programului Casa Verde 2023

Cu un buget impresionant de două miliarde de lei pentru acest an, Programul Casa Verde Fotovoltaice își propune să faciliteze trecerea la energia solară pentru gospodăriile din România. Ministerul Mediului, într-un comunicat de presă, a precizat că, începând de mâine, solicitanții au la dispoziție un termen de 90 de zile pentru a alege un instalator validat prin intermediul aplicației AFM, disponibilă la www.afm.ro.

Lista instalatorilor validați, care urmează să fie publicată în curând, va fi accesibilă în aplicația programului, facilitând astfel procesul de selectare pentru beneficiari. Instalatorii selectați vor avea sarcina de a analiza documentația încărcată de solicitanți și de a aproba eligibilitatea acestora, conform regulilor stabilite prin Ghidul de finanțare a Programului. Aceste norme sunt menite să asigure atât acoperirea necesarului de consum de energie electrică al beneficiarilor, cât și posibilitatea de a livra surplusul în rețeaua națională.

Citește și: Bani de la stat pentru românii care visează la panouri fotovoltaice, noi vouchere. Nu mai puțin de 1,2 miliarde de euro pentru proiecte regenerabile casnice

„Aplicația Programului Casa Verde Fotovoltaice se va debloca marți, 23 ianuarie 2024, ora 10.00

Astfel, începând de mâine, ora 10.00, solicitanții care nu au selectat un instalator până la data suspendării Programului, au la dispoziție un termen de maximum 90 zile pentru selectarea unui instalator validat, prin intermediul aplicaţiei puse la dispoziție de AFM la adresa www.afm.ro.

În cadrul aplicației va fi disponibilă lista completă a instalatorilor validați de către Administrația Fondului pentru Mediu”, a transmis Ministerul Mediului, luni seară, pe pagina sa de Facebook.

Termene și obligații din Casa Verde Fotovoltaice

Pentru a asigura un proces fluid și eficient, instalatorii au obligația de a remedia orice erori de conformitate sau eligibilitate într-un termen de maximum 5 zile de la data deblocării aplicației. Această prevedere este crucială pentru a evita întârzierile și pentru a accelera implementarea soluțiilor fotovoltaice în gospodăriile din România.

Cu o nouă sesiune „Casa Verde Fotovoltaice” anunțată pentru acest an, în cazul în care se constată o capacitate suficientă de instalare a panourilor fotovoltaice, programul își reconfirmă angajamentul de a sprijini tranziția României către o economie verde. Bugetul generos alocat pentru 2024 subliniază ambiția Guvernului de a investi în surse regenerabile de energie, contribuind astfel la obiectivele naționale și internaționale de reducere a emisiilor de carbon și de combatere a schimbărilor climatice.

Reluarea Programului Casa Verde Fotovoltaice reprezintă un pas important spre consolidarea infrastructurii de energie regenerabilă a României. Prin facilitarea accesului la energie solară pentru un număr mare de gospodării, programul nu doar că sprijină obiectivele de sustenabilitate, dar oferă și beneficii economice pe termen lung pentru participanți. În contextul actual global, astfel de inițiative sunt vitale pentru a asigura un viitor energetic curat și durabil.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele