04 ian. 2024 | 08:29

Bani de la stat pentru românii care visează la panouri fotovoltaice, noi vouchere. Nu mai puțin de 1,2 miliarde de euro pentru proiecte regenerabile casnice

ACTUALITATE
Bani de la stat pentru românii care visează la panouri fotovoltaice, noi vouchere. Nu mai puțin de 1,2 miliarde de euro pentru proiecte regenerabile casnice

În 2023, românii s-au înghesuit să se înscrie în programul Casa Verde Fotovoltaice, în speranța obținerii unor subvenții financiare importante pentru a-și instala panouri solare pe casă. Se pare că există fonduri și pentru 2024, deși s-ar putea acorda sub formă de vouchere.

Adrian Câciu este ministrul Fondurilor Europene și al Investițiilor. Din această poziție, într-o intervenție la Digi24, a atras atenția asupra sumei de 1,4 miliarde de euro din PNRR, bani care vor fi disponibili pentru cheltuieli în cursul acestui an. Din valoarea cu pricina, cea mai mare parte va fi destinată cetățenilor și gospodăriilor, aproximativ 1,2 miliarde pentru panouri fotovoltaice și baterii, sub formă de vouchere. În același timp, există bani și pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor și locuințelor, inclusiv pentru anveloparea caselor.

Citește și: Mulți români cu panouri solare încalcă legea și pun rețeaua electrică în pericol, echipamentele din casa ta. Cum fură, ce câștigă, avertismentul experților

Fonduri de la stat pentru energie regenerabilă acasă

„Cea mai importantă alocare este pentru cetățeni, pentru gospodării, unde avem 1,2 miliarde de euro pentru panouri fotovoltaice și baterii – vouchere pentru acest tip de investiții – și, pe de altă parte, pentru eficiența energetică a gospodăriilor, a caselor”, a declarat Adrian Câciu pentru sursa citată. Este important de reținut că investițiile pentru panouri solare și baterii dedicate stocării energiei sunt interconectate.

Spre deosebire de inițiative anterioare din același spectru, de această dată, programul comunicat de ministru nu este dedicat prosumatorilor, cei care produc atât de multă energie încât o vând înapoi în rețeaua electrică națională. În schimb, este menit pentru cei care doresc să aibă suficientă energie pentru consum personal.

„Aceste investiții merg mână în mână, deci nu se acordă (finanțare – n.r.) doar pentru panouri sau doar pentru baterii (de stocare a energiei produse de panouri – n.r.). Se acordă pentru persoanele care trebuie să-și asigure suficiența energetică.

Atenție, nu este un program pentru prosumatori. Cei care vor beneficia de aceste vouchere vor avea îndeajunsă energie pentru consum, nu pentru a fi producători de energie”, a mai arătat ministrul.

Citește și: Casa Verde Fotovoltaice revine în activitate, după ce a fost îngropat prin tribunale. Mai sunt doar câteva zile

Ce valoare au voucherele pentru panouri fotovoltaice

După cum a explicat Adrian Câciu, un voucher pentru panouri fotovoltaice poate ajunge până la 25.000 de lei, echivalentul a 5 kilowați, o valoare decentă în funcție de necesitățile fiecărei gospodării.

Această sumă este însoțită de un al doilea voucher în valoare de 25.000 de lei pentru capacitatea de stocare, respectiv baterii, astfel încât suma totală disponibilă pentru o gospodărie este de 50.000 de lei sau 10.000 de euro.

„Valoarea unui voucher pentru panouri fotovoltaice este de până la 25.000 de lei, este echivalentul a 5 kilowați, depinde de fiecare gospodărie, undeva poate e nevoie doar de 3 KW, undeva poate e nevoie de 4 KW. Acest (voucher de) 25.000 de lei pentru panouri este însoțit de (încă un voucher de) 25.000 de lei pentru capacitate de stocare, pentru baterii. Deci 50.000 de lei (în total), 10.000 de euro pentru o gospodărie”, a detaliat Adrian Câciu.

Citește și: Casa Verde Fotovoltaice, din nou în linie dreaptă. S-a terminat procesul, românii sunt din nou aproape de panouri solare pe bani de la stat

Casa Eficientă Energetic, un nou voucher pentru izolarea caselor

„Separat de această investiție, avem o altă investiție, Casa eficientă energetic, care înseamnă un voucher de 76.500 lei (12.000 de euro), pentru anveloparea gospodăriilor. Practic, trecerea ei într-o categorie energetică superioară. Se face un audit energetic, se stabilește la ce valoare energetică este casa și prin această investiție trebuie să ridici eficiența energetică a casei”, a spus ministrul.

Cererile trebuie depuse la primărie sau consiliul județean. Autoritățile locale se vor ocupa de gestionarea celorlalte documente necesare. În condiții ideale, programul ar trebui să demareze în februarie și să faciliteze anveloparea a aproximativ 60.000 de locuințe.

„Nu va fi primul venit, primul servit. Pentru că noi ne referim la populația vulnerabilă energetic. Criteriul cel mai important este să demonstrezi că ești în zona de sărăcie energetică – există această definiție și în legea energie, și în directivele europene – și atunci, practic, dacă te încadrezi în această zonă, vei avea întâietate”, a explicat Adrian Câciu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele