06 mart. 2024 | 17:15

Astronomii tocmai au actualizat șansa ca „Zeul Haosului” să lovească Pământul: Când ne vom confrunta, de fapt, cu asteroidul Apophis

ACTUALITATE
Astronomii tocmai au actualizat șansa ca „Zeul Haosului” să lovească Pământul: Când ne vom confrunta, de fapt, cu asteroidul Apophis

Asteroidul Apophis nu va lovi Pământul în 2029, dar ar putea altceva să-l facă să se rotească în calea noastră?

Ce știm despre Apophis

Timp de mulți ani, Apophis a fost considerat cel mai periculos asteroid cunoscut. Astronomii au calculat că avea o șansă mică să lovească planeta noastră fie în 2029, fie, dacă aceasta a fost greșită, în 2036.

Observații mai precise ale orbitei sale de-a lungul anilor au arătat că se va apropia, de fapt, la 40.000 de kilometri de Pământ în 2029, dar cu siguranță ne va ocoli – atât timp cât o coliziune naturală între Apohis și un alt obiect care trece nu își schimbă orbita. Astronomii au calculat acum care este acest risc, conform unui studiu.

Ar trebui să știți că un obiect de 335 de metri, precum Apophis, nu ne-ar trimite pe calea dinozaurilor. Totuși, ar fi devastator și, din acest motiv, oamenii de știință au rămas atenți și curioși cu privire la posibilități. Pe 13 aprilie 2029, Apophis va ajunge la doar 37.399 de kilometri (23.240 de mile) de Pământ. Un mic ghiont de la un alt obiect spațial între acum și atunci ar putea crea o abatere mare în viitor. La urma urmei, când misiunea DART a NASA a redirecționat asteroidul Dimorphos, a demonstrat tocmai asta.

Astronomii spun că nu e niciun pericol

„Având în vedere cât de aproape va trece Apophis de Pământ, există un posibil risc ca o abatere de la traiectoria sa actuală să-l apropie de impactul asupra noastră”, a declarat co-autorul Benjamin Hyatt, student la Universitatea Waterloo, într-un comunicat.

„În mod ipotetic, un alt asteroid care se ciocnește cu Apophis ar putea provoca o astfel de deviere, motivându-ne să studiem acest scenariu, oricât de puțin probabil ar fi”.

Pentru a investiga, Hyatt și autorul principal, profesorul Paul Wiegert de la Universitatea Western, au calculat traiectoria a 1,3 milioane de asteroizi cunoscuți în Sistemul Solar. Ei s-au uitat la modul în care aceste roci spațiale se vor mișca în următorii câțiva ani pentru a vedea dacă vreuna s-ar putea apropia prea mult de Apophis și, dacă o fac, dacă Apophis va fi trimis pe un curs mai periculos. Din fericire, rezultatele lor arată că există zero șanse ca acest lucru să se întâmple.