04 ian. 2024 | 11:23

Aselenizarea lui Neil Armstrong pe Lună ar fi putut fi total diferită. Ce a dezvăluit NASA, detaliul care a schimbat totul

ACTUALITATE
Aselenizarea lui Neil Armstrong pe Lună ar fi putut fi total diferită. Ce a dezvăluit NASA, detaliul care a schimbat totul

În data de 20 iulie 1969, Neil Armstrong a pășit din Modulul Lunar Apollo 11 Eagle și a rostit unul dintre cele mai iconice discursuri ale secolului al XX-lea.

Vezi și: NASA are planuri mari. Vrea să ajungă direct pe Soare, cum va face asta, de fapt

Neil Armstrong ar fi trebuit să doarmă „dus”

Dacă el și Buzz Aldrin s-ar fi ținut de programul original, în acel moment, în loc să rostească ceva, probabil s-ar fi auzit un cor de sforăituri, în loc de „un mic pas pentru om, un salt uriaș pentru omenire”.

Aterizarea unei nave spațiale pe Lună a fost întotdeauna o misiune periculoasă, iar călătoria nu a fost lipsită de momente tensionate.

Computerul modulului de aterizare Eagle s-a orientat către un crater plin cu bolovani „de mărimea automobilelor”, ceea ce a necesitat intervenția lui Armstrong pentru a prelua controlul manual pentru a ateriza cu foarte puțin combustibil rămas pentru manevră. Au fost 13 minute extrem de tensionate.

Vezi și: Curiosity, încă un set de imagini de pe Marte ce îți taie respirația. Timelapse-ul senzațional care i-a uimit pe oamenii de știință de la NASA

Aselelinizarea, diferită față de planurile inițiale

Lui Aldrin și Armstrong li s-a recomandat inițial să se relaxeze și să doarmă câteva ore înainte de a ieși din modulul de aterizare.

„Planul nostru actual este ca membrii echipajulu Eagle să mănânce și să se relaxeze puțin înainte de a începe pregătirile pentru EVA”, a declarat Apollo Control la scurt timp după aterizare, conform transcrierilor NASA.

„Nu vom ști cu certitudine sau nu vom avea o estimare rezonabilă a timpului până cu aproximativ o oră înainte de evenimentul programat”, s-a menționat, de asemenea.

În realitate însă, cei doi au dorit să iasă din Eagle puțin mai devreme. Atunci când ești pe cale să ții un discurs de pe suprafața Lunii, ultimul lucru pe care îl ai în minte este să dormi.

NASA a accelerat verificările pre-EVA, permițând echipajului să iasă din Eagle în siguranță.

Vezi și: Descoperirea care i-a uimit pe cercetătorii de la NASA. Ce se întâmplă cu exoplanetele din spațiu: să fie o amenințare și pentru Terra?

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele