17 mart. 2023 | 11:00

Xi Jinping pleacă la Moscova pentru un „parteneriat cuprinzător și cooperare strategică”. Vladimir Putin l-a invitat la Kremlin, în plin război

ULTIMA ORĂ
Xi Jinping pleacă la Moscova pentru un „parteneriat cuprinzător și cooperare strategică”. Vladimir Putin l-a invitat la Kremlin, în plin război

Liderul chinez Xi Jinping va vizita Rusia săptămâna viitoare, la invitația președintelui Vladimir Putin, a anunțat vineri Ministerul chinez de Externe.

Aceasta va fi prima vizită a lui Xi la Moscova de când Putin a lansat invazia devastatoare din Ucraina, în urmă cu mai bine de un an.

În timpul vizitei, Xi și Putin vor discuta despre „cooperarea strategică” dintre cele două țări, potrivit Kremlinului.

„În timpul discuțiilor, vor fi discutate chestiuni de actualitate privind dezvoltarea în continuare a relațiilor de parteneriat cuprinzător și cooperarea strategică dintre Rusia și China”, a declarat vineri Kremlinul într-o declarație.

„De asemenea, este planificat un schimb de opinii în contextul aprofundării cooperării ruso-chineze pe scena internațională”, a adăugat Kremlinul. „Vor fi semnate o serie de documente bilaterale importante”.

Vizita are loc în contextul în care China încearcă să se prezinte ca un broker de pace neutru în ceea ce privește Ucraina, dar efortul a fost întâmpinat cu scepticism în capitalele occidentale din cauza parteneriatului tot mai mare al Beijingului cu Moscova.

Xi și Putin au declarat o prietenie „fără limite” în februarie anul trecut, când liderul rus a vizitat Beijingul pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă.

Săptămâni mai târziu, tancurile rusești au intrat în Ucraina.

De atunci, China a refuzat să condamne invazia Rusiei – sau s-a referit la ea ca atare, în schimb a dat vina pe avansarea NATO pentru provocarea conflictului și a repetat poziția Kremlinului.

Cei mai buni prieteni

De asemenea, a oferit sprijin diplomatic Moscovei, în timp ce a consolidat legăturile economice și militare cu vecinul său nordic.

În ultimele săptămâni, oficialii occidentali au început să își exprime public îngrijorarea că China ar putea lua în considerare furnizarea de asistență militară letală Rusiei, acuzație negată de Beijing.

Luna trecută, Putin l-a găzduit la Moscova pe înaltul diplomat chinez Wang Yi, cu doar câteva zile înainte de aniversarea invaziei la scară largă a Kremlinului în Ucraina. Vizita de profil înalt a fost considerată pe scară largă ca fiind un precursor al unei întâlniri între Putin și Xi.

Putin i-a spus lui Wang că relațiile dintre țara sa și China „ating noi repere”, în timp ce Wang a promis să „consolideze în continuare parteneriatul nostru strategic cuprinzător”.

Wang a sosit la Moscova după ce oficiali americani au făcut publice preocupările legate de modul în care parteneriatul continuu al Chinei cu Rusia ar putea avea un impact asupra războiului din Ucraina – și la câteva ore după ce Putin a ținut un discurs important despre conflict, în care a anunțat planurile de suspendare a implicării Rusiei în ultimul său tratat de arme nucleare rămas cu SUA.

Putin și Xi au avut ultima dată o întâlnire virtuală în decembrie, în care liderul rus a descris relațiile dintre cele două națiuni ca fiind „cele mai bune din istorie”, afirmând că acestea ar putea „rezista tuturor testelor”. De asemenea, Putin l-a invitat pe Xi să viziteze Moscova în primăvara anului 2023.

Cei doi lideri au forjat o legătură personală strânsă, Xi descriindu-l pe Putin ca fiind „cel mai bun prieten” în 2019. Xi s-a întâlnit cu Putin în persoană de 39 de ori de când a devenit liderul Chinei, cel mai recent în septembrie, în timpul unui summit în Asia Centrală.