27 mai 2023 | 08:25

WinRAR scos la „pensie” de Microsoft: noua funcție anunțată pentru Windows 11

ACTUALITATE
WinRAR scos la „pensie” de Microsoft: noua funcție anunțată pentru Windows 11

A durat zeci de ani, dar Microsoft a ajuns la mai multe formate zip, inclusiv 7z, tar și gz.

Într-o mișcare care poate semnala începutul sfârșitului, Microsoft a anunțat că se întâmplă ceva de neconceput: adaugă suport nativ pentru formatele de compresie a fișierelor 7z și rar. Este o mișcare seismică pe care o așteptăm de zeci de ani.

Când am făcut upgrade la Windows 11 anul trecut, nu bara de activități centrată sau meniul comprimat cu clic dreapta m-a enervat mai întâi: a fost instrumentul de dezarhivare încorporat. Acest sistem de operare nou-nouț de la una dintre cele mai mari companii din lume este suficient de avansat pentru a putea extrage fișiere zip – un format de compresie care a debutat în 1989 – dar fișierele rar, din 1993? Se pare că 30 de ani și 12 versiuni distincte de Windows de atunci pur și simplu nu au fost suficient timp pentru a construi suport pentru acest tip de decompresie avansată.

Și să nu mai vorbim despre fișierele 7z. Acel format de compresie apărut din 1999, domeniul campionului open source 7-Zip?

O mișcare tectonică

Deci, ce ar fi dacă suportul Windows încorporat pentru 7z ar fi putut elimina vechiul format zip până acum? Microsoft a avut priorități mai importante, cum ar fi reproiectarea meniului pentru clic dreapta, astfel încât, chiar dacă ai instalat 7-Zip, este mult mai enervant de utilizat decât extractorul încorporat de la Microsoft.

Dar tot ceea ce este pe cale să fie vechiul Windows 11. În cea mai nouă actualizare pentru Windows 11, anunțată la conferința anuală Build a Microsoft, există o grămadă de noi funcții AI și „suport nativ adăugat pentru formate de arhivă suplimentare, inclusiv tar, 7-zip, rar, gz și multe altele folosind proiectul open-source libarchive”. „Acum puteți obține performanțe îmbunătățite ale funcționalității de arhivă în timpul comprimării pe Windows”, afirmă blogul dezvoltatorului.

Nu este genul de caracteristică plină de farmec care îi va face pe prezentatorii CNBC să vorbească amețit despre prețul acțiunilor Microsoft, dar, Dumnezeule, este ceea ce are nevoie Windows: o adăugare simplă la funcționalitatea de bază care face sistemul de operare mai ușor și mai plăcut de utilizat.

Actualizarea va fi lansată în versiunile de previzualizare Insider ale Windows „mai târziu în această săptămână”.