09 ian. 2023 | 09:14

Voucherele de energie vin cu bătăi de cap pentru românii vulnerabili: cum obții 1400 de lei de la stat în 2023

ACTUALITATE
Voucherele de energie vin cu bătăi de cap pentru românii vulnerabili: cum obții 1400 de lei de la stat în 2023

Voucherele pentru energie au fost anunțate cu surle și trâmbițe de către autoritățile române la finele anului trecut. Din păcate, mulți dintre românii vulnerabili care ar trebui să le primească în 2023 s-ar putea să nu se bucure de ele, din cauza procedurii complicate de obținere.

În teorie, un procent semnificativ dintre românii care au primit vouchere sociale în 2022 ar trebui să beneficieze și de tichete pentru energie. Nu de alta, dar veniturile reprezintă principalul criteriu de stabilire a recipienților. Partea bună este că, pentru a se bucura de vouchere sociale, românii vulnerabil nu trebuie să facă absolut nimic. Acestea vin prin poștă. În mod regretabil, autoritățile au complicat foarte mult procedura pentru tichetele de energie.

Voucherele de energie, o sursă de stres pentru români

Pentru ajutorul de la stat destinat achitării facturilor la energie, Guvernul a stabilit un mecanism greoi, descurajant. Din acest motiv, mulți dintre cei care ar trebui să primească acei bani, cel mai probabil, vor renunța.

Conform datelor furnizate de Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, nu vor exista niciun fel de întârzieri în transmiterea către beneficiari a voucherelor cu subvenții pentru plata facturilor la energie. Pentru a se bucura însă de acei bani, românii trebuie însă să parcurgă un drum destul de laborios.

În primul rând românii vulnerabili, trebuie să treacă pe la administratorii de bloc, iar aceștia trebuie să scoată din factura de întreținere costul cu încălzirea aferent fiecărui apartament și pentru fiecare locatar. Ulterior, trebuie să facă o declarație prin care se arată faptul că românii vizați beneficiază de ajutorul statului în valoare de 1400 de lei și cu acea declarație, cu acel card primit din partea statului, dar și cu buletinul, oamenii trebuie să meargă la un ghișeu poștal. Acolo, românii depun toate documentele și, prin mandat poștal, statul își recuperează banii din contul fiecărei persoane alocat.

Secretul stă într-un certificat de validare pe baza căruia statul român îți va plăti factura la energie. ”Acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat. Pentru căldura de la bloc avem peste 190.000 de asociații de proprietari.  E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal. Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele