06 iun. 2023 | 08:13

Vouchere 2023 – care sunt românii care nu vor mai primi tichetele sociale în iunie: au pierdut dreptul la ajutor

ACTUALITATE
Vouchere 2023 - care sunt românii care nu vor mai primi tichetele sociale în iunie: au pierdut dreptul la ajutor

Luna iunie vine cu o veste bună pentru românii vulnerabili, aceștia vor primi cea mai nouă tranșă din spatele vouchere sociale, supranumite și tichetele de masă de la stat pentru că pot fi folosite doar pentru achiziția de alimente de bază și mese la restaurant sau cantină.

Începând cu 1 iunie, Guvernul României a confirmat începerea distribuirii voucherelor în valoare de 250 de lei. Din păcate pentru unii români, fiecare virament vine cu o reevaluare a listelor de recipienți. Cu alte cuvinte, dacă situația financiară a suferit modificări pentru anumiți cetățeni, aceștia vor deveni eligibili pentru vouchere sociale sau vor pierde eligibilitatea, vor fi eliminați de pe liste. Cea mai nouă serie de vouchere va fi transmisă către 2,5 milioane de români, mai ales către pensionari cu venituri sub 1500 de lei.

Cine pierde dreptul la vouchere sociale

Din păcate, fiecare virament de bani pe cardurile de vouchere sociale implică, pentru unii români, pierderea dreptului la acel ajutor, deși au venituri mici. Cele mai comune situații în care poți rămâne fără tichete de masă de la stat sunt dacă pleci din țară cu scopul de a lucra în străinătate și dacă, în urma unei sentințe dată de o hotărâre judecătorească, ajungi după gratii.

„Sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”, se arată în OUG 63/2022.

De pe listele de recipienți mai sunt eliminați și cei care se înscriu în stagiu militar, românii care beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private.

Dincolo de detaliile menționate, au dreptul să primească vouchere sociale românii care se încadrează într-una sau mai multe dintre situațiile de mai jos:
  • familiile monoparentale care au venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001
  • persoanele fără adăpost.
  • pensionarii și persoanele, indiferent dacă sunt copii sau adulți, cu handicap (grav, accentuat sau mediu) cu venituri mai mici sau egale cu 1.500 de lei
  • familiile cu cel puțin doi copii în întreținere care au, pe membru de familie, venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele