01 feb. 2023 | 11:30

Viktor Orban „șterge” Ucraina de pe hartă: „Ungaria se învecinează cu rușii în Est”

ULTIMA ORĂ
Viktor Orban „șterge” Ucraina de pe hartă: „Ungaria se învecinează cu rușii în Est”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că țara sa se învecinează cu germanii în vest și cu rușii în est, „uitând” de Ucraina.

Viktor Orban a uitat de Ucraina vecină

El a făcut această afirmație în timpul unei cine festive în onoarea președintelui azer Ilham Aliyev, a declarat serviciul de presă al lui Orban pentru European Pravda.

„I-am mai spus președintelui Aliyev că ar putea avea un prieten imperfect în Ungaria. El a spus că este foarte interesant, dar este ceva mai important aici: că țările se înțeleg între ele doar atunci când au poziții strategice și geostrategice similare”, a spus Orban.

„Și nu trebuie să fii fizician nuclear pentru a vedea imediat acest lucru: Azerbaidjanul se învecinează cu Iranul la sud și cu Rusia la nord; în vestul Ungariei există vorbitori de limbă germană și ruși la est.

Deci cunoaștem situația și știm cât de dificil este să gestionezi bine viața unei națiuni în astfel de circumstanțe”, a spus el.

Prin vorbitori de limbă germană, el s-a referit în mod evident la Austria, și nu a menționat deloc Ucraina, pe care a „populat-o” cu ruși.

Premierul ungar nu crede în victoria ucrainenilor

Săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii la Budapesta, premierul ungar Viktor Orban și-a expus poziția față de situația actuală în războiul ruso-ucrainean, de unde rezultă că nu crede în victoria Ucrainei și consideră că aceasta se transformă treptat într-o ruină imposibil de gestionat.

Potrivit lui Orban, obiectivul Rusiei este de a transforma Ucraina într-o ruină imposibil de gestionat, astfel încât Occidentul să nu o poată revendica „ca pe un premiu”.

Potrivit acestuia, rușii au reușit deja acest lucru, întrucât Ucraina este acum un „no man’s land” precum Afganistanul.

El a mai spus că, dacă ucrainenii ar trece granița rusă cu arme occidentale, „viitorul ar fi atât de strălucitor încât Occidentul ar trebui să își pună ochelari de soare”.