13 apr. 2023 | 08:36

Vestea zilei pentru toți românii care stau la bloc, la casă: s-a schimbat legea, așa se majorează costurile, amenzile

ACTUALITATE
Vestea zilei pentru toți românii care stau la bloc, la casă: s-a schimbat legea, așa se majorează costurile, amenzile

Toți românii trebuie să-și asigure locuința, așa este legea în România. La fel cum ești nevoit să-ți faci o asigurare RCA în momentul în care ți-ai cumpărat o mașină, măsura este similară și dacă deții o casă, doar că, de această dată, vorbim de o asigurare PAD.

Având în vedere că au explodat prețurile la asigurările RCA în ultimul an, iar asigurările PAD au rămas neatinse, o majorare pe acel front era inevitabilă. Un nou proiect de lege care aduce modificări semnificative asigurărilor obligatorii de locuințe tocmai a primit votul decisiv din Parlament, din Camera Deputaților și urmează să ajungă la Președinte pentru promulgare.

S-a schimbat legea pentru românii care stau la bloc, la casă

Prima schimbare și cea mai importantă care vizează asigurările obligatorii de locuințe (PAD) are legătură cu creșterea primei de asigurare până la pragul de 130 de lei. Tot ca un detaliu important, în cazul celor care locuiesc într-o clădire cu bulină roșie, asigurarea PAD va fi facultativă. În plus toate asigurările de acest tip vor putea fi încheiate pe mai mulți ani, spre deosebire de situația actuală în care românii sunt obligați să repete procedura anual, din nou, la fel ca în cazul RCA.

În timp ce, la momentul de față, polițele PAD sunt exprimate în euro, acest lucru nu va mai fi posibil în viitor. În schimb, toate tarifele vor fi exprimate în lei. Vizavi de suma pe care ar trebui să o plătească toți românii în momentul în care își asigură locuința, care în prezent este de 20 de euro sau aproximativ 100 de lei, aceasta se va majora la 130 de lei, o creștere de 30%. Acest tarif se va aplica imobilelor cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră ori cărămidă arsă.

Conform avocatnet.ro, pentru asigurarea locuințelor cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/ sau chimic (întâlnite, de cele mai multe ori, în mediul rural), primele rămân cam la același nivel. Mai exact, ele vor fi 50 de lei, față de 10 euro (aproximativ 50 de lei) în prezent.

Nu în ultimul rând, sumele asigurate vor fi exprimate tot în lei, nu în euro. Vorbim de 50.000 de lei în loc de 10.000 de euro sau 100.000 de lei față de 20.000 de euro, valoare care depinde, de asemenea, de materialele din care este realizată locuința. Amenzile în cazul în care nu ai o poliță PAD încheiată pentru locuință ajunge la 500 de lei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele