20 mart. 2023 | 18:51

Euroins anunță că va da statul român în judecată: „Vom solicita în instanță acoperirea pierderilor noastre” UPDATE

ACTUALITATE
Euroins anunță că va da statul român în judecată: „Vom solicita în instanță acoperirea pierderilor noastre” UPDATE

Eurohold, compania care deține activele Euroins acuză o preluare ostilă, după decizia ASF. Compania anunță că va demara procedurile de contestare ca urmare a deciziei privind procedura de faliment.

„Referitor la decizia autorităţii române de supraveghere financiară ASF de a confisca Euroins România (parte a grupului de asigurări Euroins Insurance deţinut de Eurohold Bulgaria) prin revocarea licenţei de funcţionare şi deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asigurărilor (FGA) în calitate de administrator interimar al societăţii, considerăm aceasta ca fiind o preluare ostilă a activelor filialei din România.

Într-o nouă dovadă de iresponsabilitate, ASF, instituţia care nu a reuşit să oprească trei falimente din industria asigurărilor, a eşuat de această dată să înţeleagă un contract de reasigurare, aruncând piaţa asigurărilor RCA într-un adevărat dezastru: românii vor plăti RCA la preţuri indecente pentru a finanţa incompetenţa autorităţilor şi tâlhăria sistematică practicată de COTAR”, susţin reprezentanţii companiei bulgare, într-un comunicat de presă.

Euroins dă statul român în judecată

Euroins a anunțat luni că va da în judecată statul român, după ce ASF a suspendat licența companiei.

Compania de asigurări va cere daune în instanță de 500 de milioane de euro.

Președintele Eurohold, compania care deține Euroins, a precizat că și-a achitat toate datoriile către statul român.

„Mâine vom depune la ASF o solicitare de revocare a deciziei. În ultimii doi ani ASF nu ne-a cerut să corectăm nicio informație trimisă fie către ei, fie către EIOPA. Conform legii nu se poate face asta, dar ASF poate cere instanței să anuleze decizia ca urmare a faptului ca s-a produs o greseală.”, a declarat Assen Hristov.

Assen Hristov a mai declarat că va cere statului român daune de 500 de milioane de euro.

„Deoarece suntem siguri că licența Euroins România este retrasă împotriva legislației EU și a României, vom solicita în instanță acoperirea pierderilor noastre: 270 de milioane de euro, valoarea investiției și 230 de milioane de euro pierderile suferite, în total 500 de milioane de euro pierderi pentru contribuabilul român”, a precizat Assen în prezentare.

„Acest lucru încalcă direct legislaţia europeană şi ar putea genera consecinţe”

Decizia confirmă „intenţia de manipulare a pieţei asigurărilor şi caracterul premeditat al acţiunilor instituţiei de supraveghere”, după ce a aprobat în ultimele două luni participarea unei bănci de prestigiu precum BERD în calitate de acţionar al Euroins şi, în acelaşi timp, a aprobat subscrierea de capital, care demonstrează solvabilitatea şi stabilitatea poziţiei financiare a Euroins, acţiuni neregăsite în sinteza care stă la baza deciziei ASF, care a venit înaintea Raportului solicitat de BERD şi înaintea rezultatelor analizei EIOPA (Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale).

Compania anunță că va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment și consideră această măsură abuzivă, absolut iresponsabilă, mai ales în situaţia actuală a pieţei de asigurări din Romania, şi în contradicţie cu bunele practici europene.

„Decizia Consiliului de Administraţie ASF ignoră contractul de reasigurare al Euroins România cu EIG Re, societatea de reasigurare a grupului, şi nu ia în considerare situaţia financiară a reasiguratorului în sine. În plus, Consiliul de Administraţie al ASF a adoptat o decizie care nu ţine cont de poziţia autorităţii de reglementare financiară bulgară (FSC), care este principalul organism de supraveghere în cazul EIG Re.

Acest lucru încalcă direct legislaţia europeană şi ar putea genera consecinţe şi măsuri dure la nivel internaţional. În plus, decizia Consiliului de Administraţie al ASF nu are în vedere auditul în curs de desfăşurare al EIOPA şi al BERD în Euroins România, după ce societatea din România a semnalat ambelor instituţii acţiunile abuzive ale angajaţilor departamentului de asigurări al ASF derulate anterior”, se mai menţionează în comunicat.