Un studiu arată că unele alimente procesate ar fi, de fapt, sănătoase. Care sunt acestea, cum te ajută
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2023/11/unele-alimente-procesate-sunt-sanatoase-scaled.jpg)
Unele alimente procesate cresc riscul de a dezvolta cancer, boli de inimă și diabet, dar altele par să fie, în realitate, benefice pentru sănătate, sugerează noi cercetări asupra alimentelor cu pricina.
Studiul care îți dă vești bune
Un nou studiu internațional a descoperit un lucru interesant: consumul regulat de produse din carne, cum ar fi cârnații, crește probabilitatea de a dezvolta aceste boli. Același lucru se aplică și pentru băuturile carbogazoase.
Cu toate astea, pâinea și cerealele reduc, de fapt, riscul de a dezvolta aceste boli, deoarece conțin fibre, în ciuda faptului că sunt, de asemenea, alimente ultra-procesate, susțin cercetătorii.
De asemenea, sosurile și condimentele sunt, în egală măsură, dăunătoare sănătății umane, dar nu la fel de mult ca produsele de origine animală și băuturile răcoritoare, spre exemplu.
Chiar și în aceste condiții, mai multe tipuri de alimente ultra-procesate, considerate anterior nocive, cum ar fi bomboanele și deserturile, gustările sărate și alternativele vegetariene la produsele din carne au primit, la rândul lor, aviz pozitiv.
Descoperirile arată un lucru cât se poate de cert: considerarea tuturor alimentelor ultra-procesate ca fiind dăunătoare sănătății este o concepție neîntemeiată.
Vezi și: Un conservant din mâncarea procesată, responsabil de autism: cât de periculoasă este chimicala
Cum au ajuns oamenii de știință la această concluzie
Studiul recent se bazează pe o analiză a istoricului alimentar, precum și a bolilor experimentate, de către 266.666 de persoane din șapte țări europene.
„În acest studiu prospectiv multicentric european, am constatat că un consum mai mare de alimente ultra-procesate este asociat cu un risc mai mare de multimorbiditate a cancerului și bolilor cardio-metabolice”, au declarat autorii studiului.
Persoanele interesate să-și reducă riscul ar trebui să înlocuiască o parte, dar nu toate alimentele ultra-procesate din dieta lor cu „alimente similare, dar mai puțin procesate, pentru prevenirea cancerului și multimorbidității cardio-metabolice”.
„Aceste observații sugerează un rol pe care îl au unele alimente ultra-procesate în declanșarea bolilor cronice multiple. Dar ele arată și că presupunerea comună că toate alimentele de acest fel sunt legate de reacții adverse sănătății este, probabil, greșită”, concluzionează oamenii de știință care au elaborat studiul
Dr. Duane Mellor, lector superior la Școala de Medicină a Universității Aston, a fost de acord. „Conceptul de alimente ultra-procesate este prea vag”, a spus el.
În mod absolut evident, aceasta poate fi o veste excelentă pentru toți cei obișnuiți să consume alimente procesate, de vreme ce restricțiile par să se îmblânzească, în acest sens.