19 dec. 2023 | 09:34

UE ia măsuri împotriva lui Elon Musk din cauza conținutului ilegal și a dezinformării: De ce ești în pericol pe fosta platformă Twitter

ACTUALITATE
UE ia măsuri împotriva lui Elon Musk din cauza conținutului ilegal și a dezinformării: De ce ești în pericol pe fosta platformă Twitter

UE ia măsuri împotriva lui X, fostă Twitter, platforma lui Elon Musk, din cauza conținutului ilegal și a dezinformarii.

Elon Musk are probleme. Din nou

X (fostul Twitter) încheie un an plin de critici, cu și mai multă condamnare. Comisia Europeană a anunțat că deschide proceduri formale de încălcare a dreptului comunitar cu privire la funcționarea lui X și la potențialele încălcări ale Digital Services Act (DSA). Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, a împărtășit în mod ironic știrea despre X, detaliând despre presupusa încălcare de către platformă a obligațiilor de a fi transparentă și de a contracara conținutul ilegal. „Designul înșelător” potențial al lui X este, de asemenea, investigat.

În comunicatul său de presă, Comisia Europeană afirmă că se va uita la caracteristica X Community Notes, pentru a determina dacă este suficient de eficientă în „atenuarea riscurilor” la „discursul civic și procesele electorale”. De asemenea, va aborda „deficiențele suspectate” în cadrul lui X. Platforma de publicitate a companiei se află, de asemenea, în atenția Comisiei, la fel ca „designul suspectat înșelător” al unor funcții precum bifele plătite.

În februarie 2023, toate serviciile online care operau în UE au trebuit să își declare dimensiunea pentru a determina dacă erau o platformă online foarte mare (VLOP). Un VLOP este orice platformă cu peste 45 de milioane de utilizatori în întreaga UE. Orice companie desemnată ca VLOP a avut patru luni pentru a se conforma DSA. Aceste măsuri includ stabilirea unui punct de contact specific, transparența în publicitate și moderarea conținutului și termeni și condiții clare și ușor de utilizat.

Vezi și: Meta ia măsuri pe platformele sale: Cum combate Facebook dezinformarea războiului din Israel

Cu ce a greșit X

De asemenea, necesită identificarea și atenuarea riscurilor, cum ar fi conținutul ilegal, violența bazată pe gen și protejarea minorilor. Alte prevederi logistice includ permiterea cercetătorilor verificați să acceseze date care informează despre riscurile sistemice din UE, schimbul de date cu Comisia și efectuarea unui audit independent anual.

Acțiunile Comisiei urmează un raport de evaluare a riscurilor X prezentat în septembrie, un raport de transparență publicat de platformă în noiembrie și preocupările în curs cu privire la modul în care X gestionează – sau gestionează greșit, de altfel – conținutul despre războiul Israel-Hamas. Breton i-a trimis o scrisoare lui Elon Musk despre responsabilitatea platformei de a modera postările în conformitate cu DSA. Uniunea Europeană a deschis o anchetă cu privire la manipularea lui X la scurt timp după.

Într-o declarație, Breton a explicat că procedurile recent anunțate arată că „timpul marilor platforme online care se comportă ca fiind „prea mari pentru a le păsa” a luat sfârșit”. El a continuat: „Acum avem reguli clare, obligații ex ante, supraveghere puternică, aplicare rapidă și sancțiuni descurajatoare și vom folosi pe deplin setul nostru de instrumente pentru a ne proteja cetățenii și democrațiile”. Această instanță reprezintă prima dată când Comisia a deschis proceduri oficiale pentru a pune în aplicare aceste reglementări UE.

Vezi și: Soluția care ar face minuni pe Facebook împotriva știrilor false: Decizia luată de X, fostă Twitter