20 iun. 2023 | 17:11

UDMR a rămas și fără secretari de stat. Premierul Marcel Ciolacu i-a eliberat din funcție. Lista completă cu noile achiziții ale Guvernului

ULTIMA ORĂ
UDMR a rămas și fără secretari de stat. Premierul Marcel Ciolacu i-a eliberat din funcție. Lista completă cu noile achiziții ale Guvernului

Premierul Marcel Ciolacu a dispus eliberarea din funcţie, la cerere, a mai multor secretari de stat şi funcţionari din aparatul central. Mulți dintre aceștia sunt din UDMR, unii dintre ei au fost eliberați din funcție, alții s-au retras la cerere.

Cine sunt secretarii de stat din UDMR care au plecat

UDMR nu și-a mai găsit locul în noul Guvern, după ce PNL și PSD au decis să guverneze singure. După ce s-a instalat în noua funcție Marcel Ciolacu a eliberat din funcție mai mulți secretari de stat, majoritatea din UDMR.

Premierul Marcel Ciolacu a semnat luni deciziile prin care sunt eliberați din funcție, la cerere, 13 secretari si subsecretari de stat ai UDMR din ministere, dar și din alte instituții.

  • Vass Levente a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătății în 2021 printr-o decizie a premierului de atunci Florin Cîțu. Potrivit CV-ului său este medic primar urolog și medic specialist de Sănătate Publică și Management Sanitar. A fost deputat în Parlamentul României în legislatura 2016-2020 din partea UDMR.
  • Matuz Adrian-Zsolt a fost numit secretar de stat în 2021 la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Este absolvent al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, specializarea Inginerie-economică. Are o experiență de peste 20 de ani în gestionarea proiectelor de finanțare, mai întâi în cadrul RA Comunala Satu Mare, apoi în cadrul unor companii, autorități publice și organisme religioase, în calitate de consultant extern. În prezent este manager de proiect în cadrul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea.  Și este un membru vechi al UDMR.
  • Csilla Hegedus a fost secretar de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene și a fost schimbată din funcție de noul premier Marcel Ciolacu. În 2014 a fost pentru scurt timp ministru al culturii și viceprim-ministru. Din 2011 este vicepreședinte executiv al UDMR responsabil pentru cultură, și purtător de cuvânt al Uniunii din 2019.
  • Antal Szabolcs Barabasi a fost numit secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în 2021. Barabasi Antal Szabolcs este licențiat în anul 2003 la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, specializarea Zootehnie. Între anii 2004-2006, a avut funcția de director pe zona Europa de Est a unei companii specializate în proiectarea construcțiilor tehnologice, respectiv tehnologizarea fermelor pentru vaci de lapte.
  • Robert-Eugen Szep a fost numit secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în 2021. Potrivit CV-ului său este  este inginer geolog, absolvent al Universității Al. I. Cuza din Iași, fiind doctor în domeniul Mine, Petrol și Gaze. Este șef lucrări din 2011 la Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc, din 2017 fiind conducător de doctorat al Școlii Doctorale de Chimie a Universității din Pécs, Ungaria, iar din 2018 este cercetător științific gradul I la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului.
  • Fulop Lorand Arpad a fost numit secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în 2022. Fulop e din Mureș, membru UDMR. A făcut două facultăți – Matematică și Comunicare, apoi Master în Comunicare Mediatică în Epoca Globalizării.  A început un doctorat în comunicare, pe care nu l-a dus la bun sfârșit, iar acum face un altul, în arte teatrale, la Universitatea de Arte din Târgu Mureș.
  • Gabor Sandor a fost numit secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în 2021.Sándor Gábor este absolvent licențiat ca inginer de autovehicule rutiere al Institutului Politehnic București – Facultatea Transporturi, și titular de diplomă de master în managamentul securității, sănătății și al relațiilor de muncă, obținută la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu.
  • Kacso-Doboly Izabella-Maria a fost secretar de stat în Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. Potrivit CV-ului său între 1997 și 1999 a fost vicepreședinte al Organizației Maghiare a Tineretului Democrat din Hunedoara, iar în 2000 a fondat Consiliul Elevilor Maghiari din Deva, numele actual este Consiliul Elevilor “Hauer Erik”.
  • Peter-Janos Makkai a fost secretar de stat în Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Potrivit CV-ului său acesta este pastor reformat, director al departamentului pentru persoanele cu dizabilități, bunăstarea copilului și sprijinirea familiei din cadrul Fundației Creștine Diakónia din Sfântu Gheorghe.
  • Andras Istvan Demeter a fost numit secretar de stat în Ministerul Culturii de fostul premier Florin Cîțu în 2021. Este licenţiat în 1992 în arta actorului de teatru, film şi televiziune la universitatea „Szentgyörgyi István” din Târgu Mures. În 1993 a câştigat primul concurs de proiecte de management organizat în România pentru ocuparea unui post de director de teatru.  A studiat management cultural în Dijon, Franţa şi este licenţiat în drept la Timişoara.

Totodată, Akos Derzsi a fost eliberat din funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Tot la cerere, Levente Porzsolt a fost eliberat din funcţia de inspector general, cu rang de secretar de stat, la Garda Forestieră Naţională.

Printr-o altă decizie, Istvan Zahoranszki a fost eliberat, la cerere, din funcţia de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat.

Premierul Ciolacu și-a luat și consilieri noi

  • Alexandru Petrescu a fost numit în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale;
  • Florin-Marian Spătaru – în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului;
  • Ruxandra Ivan – în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului;
  • Nicolae Comănescu – în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului;
  • Victoria Stoiciu – în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului;
  • Carmen Orban – în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului;
  • Minel Ivaşcu – în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului;
  • Andrei-Ion Ungar – în funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului;
  • Mihaiela Frăsineanu – consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului;
  • Gabriela-Otilia Romaşcanu – director de cabinet al prim-ministrului, cu rang de secretar de stat, în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului;
  • Eugen Constantin – consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului;
  • Beatrice-Florina Drăghiciu – consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului;
  • Victor Negrescu – consilier onorific al prim-ministrului;
  • Bogdan Mazuru – reprezentant special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei şi combaterea antisemitismului şi a xenofobiei.