20 iun. 2023 | 12:42

EXCLUSIV Luna extremelor în România. Vine canicula, dar și furtunile, anunță meteorologii. Acum 80 de ani erau -12 grade în iunie

ULTIMA ORĂ
EXCLUSIV Luna extremelor în România. Vine canicula, dar și furtunile, anunță meteorologii. Acum 80 de ani erau -12 grade în iunie

În următoarele zile vom avea parte și de ploi, dar și de primele temperaturi caniculare. Mirela Polifronie, meteorolog al Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat pentru Playtech.ro că vom avea temperaturi de până la 35 de grade Celsius în partea de sud a țării și în Muntenia. Cel mai cald iunie din istoria României a fost înregistrat în anul 1938 când termometrele au indicat 42,0 grade la stația din Oravița.

România împărțită între ploi și caniculă

Finalul lunii iunie vine cu primele zile de caniculă și vom avea temperaturi de 35 de grade Celsius în acest weekend. Luna iunie a fost una ploioasă, iar termometrele nu au sărit de 30 de grade.

„Mâine, 21 iunie,  o să avem temperaturi până spre 32-33 de grade Celsius, adică sub pragul caniculei. Zilele cele mai probabile cu temperaturi de 35 de grade sunt cele de vineri și sâmbătă, dar și duminică, pragul caniculei va fi în vestul și în sudul țării. 

Valori de 35 de grade Celsius vom avea și sâmbătă în partea de sud în special în Muntenia, după care vremea se mai răcește puțin”, a explicat Mirela Polifronie, meteorolog al Administrației Naționale de Meteorologie pentru Playtech.ro.

Harta ANM

Din peisaj nu lipsesc furtunile și nu este exclus ca în județele Gorj, Dolj sau Mehedinți să aibă din nou un episod de inundații din cauza ploilor abundente.

„Începând de vineri noaptea vom avea manifestări de instabilitate și pe parcursul zile la început în vest scad temperaturile sâmbătă și rămân în continuare ridicate în sud, iar sâmbătă vom avea instabilitate în mare parte din țară ceea ce înseamnă că și temperaturile din sud vor crește.

Duminică la fel temperaturi până înspre 30 de grade în partea de sud, în rest vom avea temperaturi de 27- 28 de grade Celsius”, a mai explicat meteorologul.

Cel mai cald iunie din istoria României versus cel mai rece

Temperatura maximă absolută a lunii iunie în România este 42,0 ºC, înregistrată la Oraviţa, în data de 29 iunie 1938, iar temperatura minimă a fost de minus 12,0 ºC, înregistrată la staţia meteorologică Vf. Omu, în zilele de 5 şi 6 iunie 1939 .

Iunie la extreme. Tabel ANM

Prima lună calendaristică de vară este caracterizată, în general, printr-o alternanţă a zilelor însorite şi călduroase cu cele ploioase şi reci. Ȋn perioadele calde, nu de puţine ori, valorile termice urcă după-amiază la peste 30 ºC, iar în perioadele ploioase, într-un interval scurt, de câteva ore, aversele de ploaie pot aduce cantităţi de precipitaţii ce depăşesc cantităţile medii lunare.

Acest aspect instabil al vremii, specific lunii iunie, se datorează activităţii deosebit de intense a dorsalei Anticiclonului Azoric, prin advecțiile de aer umed oceanic pe care le determină. La contactul dintre această masă de aer umed și aerul tropical ce acoperă şi zona ţării noastre se produc, uneori, precipitaţii deosebit de abundente.

Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961–2022 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că temperatura medie lunară multianuală (1961-2022) depășește 20 ºC, în Câmpia Română, vestul Banatului, în sudul și estul Podișului Moldovei și în zonele joase din Dobrogea.