25 ian. 2023 | 14:30

Ucraina recunoaște retragerea din Soledar. Cum arată orașul cucerit de ruși VIDEO

ULTIMA ORĂ
Ucraina recunoaște retragerea din Soledar. Cum arată orașul cucerit de ruși VIDEO

Armata ucraineană a recunoscut, miercuri, retragerea sa din oraşul Soledar (estul ţării), fiind o confirmare că rușii dețin acum controlul, la două săptămâni după anunţul capturării acestuia făcut de Moscova. Cele mai recent imagini arată dimensiunea dezastrului din acest orășel minier, unde ucrainenii și rușii s-au luptat în ultimele luni.

Ucraina confirmă că rușii au preluat controlul în Soledar

În imaginile apocaliptice, filmate dintr-o mașină, se văd ruinele clădirilor. Orașele Soledar și Bahmut au fost scena unor lupte crâncene, descrise de un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski drept cele mai sângeroase de la începutul războiului.

„După luni de lupte grele, forţele armate ucrainene l-au părăsit” pentru a „se replia pe poziţii pregătite”, a spus un purtător de cuvânt al Grupului Est al armatei ucrainene, Serghii Cerevatîi, refuzând să spună când a avut loc această retragere.

Armata lui Putin s-a apropiat mai mult de Bahmut

Gruparea de mercenari Wagner anunţase preluarea controlului asupra Soledarului încă din 11 ianuarie, apoi a venit confirmarea armatei ruse în 13 ianuarie. În tot acest timp, ucrainenii au refuzat să recunoască pierderea localităţii din regiunea Doneţk, unde au rămas doar 500 de oameni.

Importanţa strategică a orașului Soledar este contestată, think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) afirmând că nu este vorba de o „dezvoltare semnificativă pe plan operaţional”.

În schimb, rușii prezintă această cucerire ca pe o etapă-cheie în vederea încercuirii oraşului Bahmut, pe care încearcă să-l câștige din vară şi unde ambele tabere se confruntă cu pierderi grele.

Retragerea din micul oraș minier a fost controlată

Retragerea din Soledar a fost „controlată, nu a avut loc niciun fel de încercuire sau capturare masivă”, a susținut Cerevatîi, care a dezminţit că soldaţii ucraineni ar fi dat „bir cu fugiţii”. Înainte de plecare, trupele ucrainene „au provocat pierderi incredibile” rușilor, a completat oficialul militar.

Deși un responsabil instalat de Moscova în estul Ucrainei a revendicat un progres al trupelor ruse la Bahmut, menţionând Soledar ca factor determinant, Serghii Cerevatîi neagă afirmaţiile acestuia, spunând că „nu corespund realităţii”: „Luptele continuă. Situaţia este dificilă, dar sub control”.

De aproape șase luni, forțele ucrainene luptă cot la cot cu rușii pe o suprafață de aproximativ 58 de kilometri de teritoriu în Bahmut (situat între orașele Donețk și Luhansk, aflate sub controlul separatiștilor). Bombardamentele grele au distrus aproape totul în cale, imaginile de la fața locului dând fiori.