01 feb. 2023 | 17:03

Ucraina a aflat când va lansa Rusia a doua mare ofensivă: „Escaladare maximă pe uscat, mare și în aer”

ULTIMA ORĂ
Ucraina a aflat când va lansa Rusia a doua mare ofensivă: „Escaladare maximă pe uscat, mare și în aer”

Rușii se pregătesc pentru o „escaladare maximă” a războiului din Ucraina. A doua mare ofensivă ar putea avea loc chiar în următoarele săptămâni, a avertizat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate și Apărare Națională de la Kiev. Potrivit oficialului ucrainean, armata rusă „adună tot ce este posibil, face exerciții și antrenamente”.

Rusia se pregătește pentru o „escaladare maximă” a războiului din Ucraina

„Rusia se pregătește pentru o escaladare maximă. Adună tot ce este posibil, face exerciții și antrenamente. În ceea ce privește o ofensivă din diferite direcții, pot spune că, deocamdată, nu excludem niciun scenariu în următoarele două-trei săptămâni”, a declarat Oleksii Danilov într-un interviu pentru Sky News.

Înaltul oficial de securitate al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski nu exclude posibilitatea ca Vladimir Putin să încerce un alt atac din nord, sud și est, așa cum s-a întâmplat la 24 februarie 2022, poate chiar pentru a coincide cu aniversarea unui an de război. În acest context, el a cerut aliaților occidentali să trimită mai multe arme, inclusiv avioane Royal Air Force Typhoon din Marea Britanie și aeronave de luptă de la alți parteneri.

„Înțelegem că totul este pe masă…Pot spune că nu excludem niciun scenariu în următoarele două-trei săptămâni”, a transmis acesta.

În același timp, secretarul CSAN a spus că armata ucraineană se pregătește pentru toate posibilitățile, dar acum a avut mult mai mult sprijin din partea partenerilor occidentali, cum ar fi Marea Britanie. Danilov se așteaptă ca aproximativ jumătate din cei peste 320.000 de soldați mobilizați de Rusia în septembrie anul trecut să fie implicați în al doilea val.

„Lunile următoare” vor fi cruciale pentru soarta conflictului

Secretarul Consiliului pentru Securitate și Apărare Națională din Ucraina consideră că „lunile următoare” vor fi definitorii pentru soarta războiului. Danilov susține că principalele lupte urmează să aibă loc și se vor întâmpla în acest an, în decurs de două-trei luni. Comentariile oficialului ucrainean au fost întărite de un purtător de cuvânt al armatei.

Natalia Humeniuk, șefa Centrului de presă al Comandamentului forțelor ucrainene care activează în sudul țării, a spus, la rândul ei, că Moscova se pregătește pentru o nouă ofensivă. Zona vizată de președintele rus Vladimir Putin s-ar afla tot în sudul Ucrainei.

„(Ofensiva va fi) nu doar pe uscat, ci și pe mare și în aer”, a precizat Humeniuk la televiziunea națională ucraineană.

În ultima perioadă, serviciile secrete ucrainene au detectat schimbări în activitatea forțelor navale rusești din Marea Neagră, inclusiv în ceea ce privește vasele echipate cu lansatoare de rachete, a adăugat ea.