26 ian. 2023 | 11:46

Putin pregătește o ofensivă majoră „cu utilizarea maximă a tuturor resurselor disponibile”. Când vor ataca rușii

ULTIMA ORĂ
Putin pregătește o ofensivă majoră „cu utilizarea maximă a tuturor resurselor disponibile”. Când vor ataca rușii

Rușii pregătesc o amplă ofensivă militară în primăvară sau la începutul verii, estimează serviciile ucrainene de informații, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Direcția probabilă de acțiune va fi în regiunile Donețk și Lugansk, în vreme ce șansele unui atac dinspre Belarus rămân scăzute, susține partea ucraineană.

Ucraina avertizează că rușii pregătesc o „ofensivă puternică” în estul țării

Update 26 ianuarie, ora 11.42. Forţele ruse pregătesc, la ora actuală, o nouă ofensivă majoră împotriva Ucrainei, avertizeaz[ secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare de la Kiev, Oleksii Danilov, adăugând că acţiunile trupelor ruse sunt de aşteptat într-o lună-două.

„De partea rusă observăm o concentrare maximă, se pregăteşte de ( o nouă) ofensivă. Nu ne surprinde. Înţelegem că într-o lună, o lună şi jumătate sau două vor începe operaţiuni majore, cu utilizarea maximă a tuturor resurselor disponibile pe teritoriul Federaţiei Ruse”, a spus Danilov.

Știrea inițială: Forțele ruse planifică un atac puternic în primăvara sau începutul verii anului 2023, a declarat Institutul american pentru Studiul Războiului în raportul său din 23 ianuarie. ISW a punctat că evaluarea a fost anunțată de serviciile secrete ucrainene, confirmând parțial avertismentul său că Moscova ar putea întreprinde o acțiune decisivă în lunile următoare.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) afirmă că armata rusă se pregătește pentru un efort ofensiv în următoarele luni, în special în primăvară. Experții ISW spun că, potrivit informațiilor ucrainene, soldații lui Putin pot întreprinde o acțiune decisivă în lunile următoare.

„Serviciile de informații ucrainene au evaluat că forțele ruse se pregătesc pentru un efort ofensiv în primăvara sau începutul verii anului 2023, confirmând parțial evaluarea permanentă a ISW că trupele ruse pot întreprinde o acțiune decisivă în lunile următoareă”, a scris ISW pe Twitter.

Dezvăluirile serviciilor secrete ucrainene confirmă evaluările think tank-ului american, care preconizase o nouă ofensivă a rușilor în primăvara acestui an. În evaluarea sa, ISW subliniază nevoia de sprijin occidental pentru Ucraina, esențial în fața unei noi ofensive a Rusiei.

Cât de posibil este un atac dinspre Belarus

Vadim Skibițki, reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ucrainei (serviciul de informații al apărării, GUR) spune că există semnale că trupele ruse se regrupează pentru o „ofensivă puternică” în regiunile Donețk și Lugansk. Același oficial crede că un atac dinspre Belarus sau în sudul Ucrainei este puțin probabil.

În timp ce a analizat datele colectate, ISW a observat că Rusia continuă să aprofundeze relațiile militare și economice cu Iranul, doi țări puternic sancționate de comunitatea internațională. Președintele Dumei de stat, Viaceslav Volodin, s-a întâlnit la Teheran cu președintele parlamentului iranian, Mohammad Bagher Ghalibaf, și cu președintele iranian Ebrahim Raisi, pentru a extinde eforturile de cooperare bilaterală.