12 mai 2023 | 18:31

Tânărul care a furat locomotiva din Medgidia și a filmat momentul, arestat la domiciliu. Ce le-a spus polițiștilor

ULTIMA ORĂ
Tânărul care a furat locomotiva din Medgidia și a filmat momentul, arestat la domiciliu. Ce le-a spus polițiștilor

Tânărul de 18 ani care a furat o locomotivă din gara Medgidia și după care a plecat la plimbare a fost arestat la domiciliu. Decizia a fost luată, vineri, de Judecătoria din Medgidia. El s-a filmat în timp ce se afla în locomotivă și a postat imaginile pe internet. Între timp și CFR a anunțat că va face o anchetă internă în acest caz.

Incidentul a avut loc, miercuri, 10 mai în gara din Medgidia. Tânărul de 18 ani a profitat de faptul că mecanicul nu se afla în zonă, iar cabina era deschisă.

A ridicat și conectat pantograful, iar locomotiva a pornit, mai mult acesta nu a uitat să filmeze momentul și să urce imaginile pe internet. El voia să ajungă la Palas Constanța, adică la 30 de kilometri distanță, însă a mers doar 250 de metri notează Clubferoviar.ro.

Locomotiva a talonat două aparate de cale, ajungând pe o altă linie unde s-a oprit, incidentul se putea însă termina dezastruos, de exemplu, în cazul în care locomotiva ar fi intrat pe linia de circulație a unui alt tren de călători. Cazul de miercuri a fost semnalat de către Autoritatea Feroviară Română.

Ce spune CFR

CFR a transmis într-un comunicat de presă că locomotiva care a fost pusă în mișcare de un tânăr, în stația CF Medgidia, era garată pe o linie de manevră după ce a adus în stație o garnitură de tren, și că mecanicul nu a anunțat în scris că și-a terminat activitatea.

„În cazul de față, precizăm faptul că mecanicul de locomotivă nu a anunțat în scris remizarea locomotivei, iar în momentul în care angajatul de la Postul 1 Mișcare a observat că locomotiva s-a pus în mișcare, s-a deplasat imediat în zona respectivă și a constatat că la bord se afla o persoană străină, moment în care a solicitat telefonic prezența reprezentanților Poliției TF la fața locului”, au transmis reprezentanții CFR într-un comunicat de presă.

După finalizarea anchetei, SRCF Constanța să recupereze, de la operatorul privat de marfă, contravaloarea pagubelor materiale produse la două aparate de cale talonate.

Personalului de Locomotivă spune că pe timpul remizării locomotiva trebuie să fie: asigurată contra pornirii, deconectată de la sursa de energie și încuiată. Surse din cadrul CFR Călători au transmis că locomotivele companiei nu pot fi încuiate, căci „niciuna nu are încuietori”.

Mecanicul amator este în arest la domiciliu

Inițial tânărul a fost reținut pentru 24 de ore, după care a fost arestat la domiciliu, decizia fiind luată, vineri, de Judecătoria Medgidia.

„Este acuzat de comiterea infracțiunilor de furt în scop de folosință, faptă prevăzută și sancționată de prevederile art. 230 C.pen. raportat la art. 228 alin. 1 C.pen., și distrugere sau semnalizare falsă, faptă prevăzută și sancționată de prevederile art. 332 alin. 1 și 3 C.pen., totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen”, potrivit minutei judecătorești.

Dialogul tânărului cu polițiștii

Publicația Clubferoviar a publicat o parte din discuțiile tânărului cu autoritățile.

T: Doream să fac manevre să pot trece pe o altă linie.

P: Să ajungi unde?

T: În Palas la Constanța (patru km de Constanța).

P: Ce făceai cu ea în Palas?

T: Să (urmează o pauză lungă) agăț vagoanele de locomotivă.

P: Voiai să pleci cu locomotiva de aici ca să ajungi în Palas să agăți vagoanele de locomotivă?

T: Da, dacă se defecta una, o altă locomotivă.

P: Mă minți!

T: Nu mint! Nu mint!

P: Nu minți?

T: Nu! Nu mint deloc!

P: Păi și cum te gândeai tu că ajungi la Palas? De aceea ai scos-o tu de aici ca să mergi acolo să intri pe directă? Răspunde!”

T: Da!