26 ian. 2023 | 15:59

Suntem mai săraci decât în 2008: cifrele care-ți arată că avem o criză economică foarte gravă

ACTUALITATE
Suntem mai săraci decât în 2008: cifrele care-ți arată că avem o criză economică foarte gravă

Ești sărac sau bogat? Cum te consideri? Ei bine, ca să-ți răspunzi la această întrebare ar trebui să iei în calcul nu doar veniturile tale, ci și inflația, pentru că altfel vei cădea în capcană.

Degeaba spui că ți s-a majorat salariul cu 1000 de lei, deci ești mai bogat, dacă inflația este de 17-18% sau poate chiar mai mare în anumite sectoare economice. În fapt, indiferent de cât de mult ne cresc veniturile, dacă inflația e agresivă și scăpată de sub control, banii noștri ajung să ne fie insuficienți.

E de dorit să ai un salariu de 2.000 de lei net la o inflație de 2%, decât un salariu de 6.000 de lei net la o inflație de 20%. De ce? Pentru că, paradoxal, vei trăi mai bine în primul exemplu, deoarece banii tăi nu se vor devaloriza atât de puternic, puterea ta de cumpărare nu este atât de mult afectată. Cu cei 2.000 de lei îți permiți să faci poate la fel de multe sau chiar mai multe cheltuieli decât cu 6.000 de lei, în contextul unei inflații foarte pronunțate.

Acestea fiind spuse, cum stăm cu banii, cu averile, în general, în contextul actual caracterizat de un puternic puseu inflaționist?

Ei bine, lucrurile stau mai rău decât ne-am fi imaginat. Conform unei analize Profit.ro, averile noastre ajung să fie înghițite efectiv de o gaură neagră a inflației. Românii sunt de 10 ori mai ”bogați” decât în 2002, dar mai ”săraci” decât în 2008, notează sursa citată.

„Dacă ajustăm cifrele cu inflația, creșterea avuției populației nu mai este atât de spectaculoasă. Față de decembrie 2021 prețurile de consum au crescut cu 10% la jumătatea anului trecut, în timp ce creșterea de prețuri a fost de 15% față de jumătatea lui 2021. Astfel, în termeni reali, avuția netă a scăzut în iunie 2022 cu 3% și 1% față de finele, respectiv jumătatea lui 2021”, se arată în analiză.

Nu scăpăm de inflație, trebuie să te obișnuiești cu prețurile piperate

Scumpirile nu se vor lăsa duse prea ușor. Cele mai recente date care provin de la BNR indică faptul că până la finele lui 2023 ne vom confrunta cu o inflație de peste 10%, de-abia în iarna viitoare având șansa să ajungem la o singură cifră procentuală, ceea ce înseamnă că prețurile mari vor mai reprezenta o problemă multă vreme de acum încolo.

„În ceea ce privește evoluțiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că, potrivit noilor informații și evaluări, rată anuală a inflației va scădea probabil în trimestrul I 2023 în linie cu cea mai recentă prognoza pe termen mediu, dar va coborî semnificativ mai alert ulterior, ajungând la nivelul de o cifra încă din trimestrul III al anului curent – în devans cu aproape trei trimestre față de previziunile precedente -, că efect al prelungirii schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie până la 31 martie 2025, concomitent cu modificarea caracteristicilor acestora începând cu 1 ianuarie 2023.

S-a reamintit că prognoza publicată în Raportul asupra inflației din noiembrie 2022, având că prezumție sistarea schemelor de plafonare în luna septembrie 2023, anticipa o descreștere graduală a ratei anuale a inflației până în semestrul I 2024, dar mai accentuată ulterior, implicând un nivel de 11,2 la sută al acesteia în decembrie 2023, însă de 4,2 la sută la finele orizontului prognozei – situat totuși ușor deasupra intervalului țintei”, explică analiștii BNR.