28 mai 2023 | 19:01

Stațiunea ascunsă din Munții Carpați de care puțini știu: locul e unic în România și este total interzisă intervenţia umană

ACTUALITATE
Stațiunea ascunsă din Munții Carpați de care puțini știu: locul e unic în România și este total interzisă intervenţia umană

Munții din România adăpostesc nenumărate peisaje și locuri de poveste, cu greu imaginându-ți că ar putea exista asemenea frumuseți ale naturii la noi în țară. Află care este stațiunea ascunsă din Munții Carpați despre care foarte puțini știu.

În Masivul Retezat se regăsește stațiunea Râușor care a apărut acolo pe fostele ruine ale unei așezări muncitorești, chiar în inima naturii. Autoritățile din zonă doresc ca în viitor, acest loc să devină un domeniu schiabil.

stațiunea munții carpați

In timpul verii o mare de verdeata acopera muntii inalti (Foto: umbluvandra.com)

La începutul iernii, pătura subțire albă se așează pe culmile masivului, în timp ce proprietarii cabanelor de la poalele muntelui se pregătesc să își primească primii oaspeți. În timpul verii însă, totul este o mare de copaci care împodobesc în verde zona, ca mai apoi, toamna, copacii în diferite culori să ofere un pastel care îți taie răsuflarea. Numărul pensiunilor și al cabanelor din Râușor crește de la un an la altul, autoritățile vizionând deja în viitor cel puțin o pârtie acolo.

„Aceasta va fi amenajată, după concesionarea terenului, prin licitație, pe terenul ocupat de o pășune împădurită, în apropierea actualei pârtii din stațiunea Râușor. Lucrările, care au primit avizele necesare pentru a putea fi scoase la licitație, vor avea loc în Zona de Dezvoltare Durabilă a parcului național, unde sunt permise astfel de investiții în dezvoltarea turismului”, potrivit primarului comunei Râu de Mori, Flavius Dilertea.

Stațiunea Râușor din Munții Carpați este unică și vei putea schia în viitor

Totuși, acest lucru mai are de așteptat până când pârtiile din Râușor vor fi extinse, iar infrastructura modernizată. Cu ajutorul programului de reabilitare derulat de Consiliul Județean Hunedoara, în zonă există lucrări la rețeaua de apă și canalizare, dorindu-se o stațiune în toată regula.

În stațiune se regăsesc pe 100 de unități de cazare, dar și pârtii, care ocupă o mare parte din suprafața Zonei de Dezvoltare Durabilă a Retezatului. „Zona tampon” se regăsește deasupra stațiunii, cea de conservare durabilă care se continuă cu zonele de protecție integrală și cea strictă, acolo unde intervențiile omului sunt interzise.

Stațiunea Râușor își începe povestea la începutul anilor ´70, pe vremea când era doar un loc sălbatic din munți și unde apăreau ca ciupercile după ploaie barăcile muncitorilor și minerilor care făceau parte din proiectul Amenajării hidroenergetice de pe Râul Mare – Retezat și al barajului Gura Apelor.

Râușor – Lacul Ștevia (Foto: umbluvandra.com)

După ce aceștia au plecat, colonia a fost demolată, iar un deceniu mai târziu lua ființă primul complex turistic care număra și un motel, destinat angajaților Combinatului Siderurgic din Hunedoara. Atunci lua ființă și Serviciul Salvamont Hunedoara, iar voluntarii au amenajat o pârtie de 250 de metri, dar și un teleschi, primul din Retezat.

După Revoluție, primăria comunei Râu de Mori a început să împartă terenul de la Râușor, vânzându-l celor care doreau case de vacanță și pensiuni. La acea vreme, autoritățile doreau amenajarea mai multor pârtii care să numere nouă kilometri de pârtii de schi care ar fi coborât de la altitudine de 2.000 de metri. În zilele noastre, stațiunea începe să prindă viață în special în anotimpul rece.