31 ian. 2023 | 13:55

Secretele Muntelui Rushmore, din America: ce s-a găsit în interiorul acestuia

ACTUALITATE
Secretele Muntelui Rushmore, din America: ce s-a găsit în interiorul acestuia

În ziua de 31 octombrie 1941, efortul de 14 ani de a sculpta figuri de 18 metri în partea laterală a Muntelui Rushmore a dat, în sfârșit, roade.

Așa a luat naștere celebrul Munte Rushmore din Dakota de Sud, SUA, structură care prezintă capetele președinților americani George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln și Theodore Roosevelt. Totuși, ceea ce publicul știe mai puțin este că această structură are și secrete.

Sculptate de Gutzon Borglum, chipurile care alcătuiesc „Altarul Democrației” au fost alese pentru a reprezenta nașterea, creșterea, dezvoltarea și conservarea națiunii.

Muntele Rushmore ar fi trebuit să arate cu totul diferit: ce chipuri lipsesc

Planurile originale, totuși, intenționau să includă figuri relevante și pentru zona de vest, inclusiv pe șeful tribului Sioux, Red Cloud, care a luptat pentru a proteja teritoriile vestice de încercările guvernului SUA de a construi drumuri pe pământul nativilor americani, între 1865 și 1867.

Acesta nu este singurul care nu a mai apărut în colos. De aceeași soartă a avut parte și Susan B. Anthony, cea care a luptat pentru egalitate la vot între femei și bărbați.

Pe lângă modificările sculpturale, Borglum intenționase inițial să adauge o descriere care ar fi detaliat cele mai importante nouă evenimente din istoria SUA, în perioada 1776 și 1906. Evident, nici acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Borglum a decis, în schimb, să creeze o cameră mare în interiorul structurii, numită Sala Recordurilor, care ar fi accesibilă printr-o peșteră din spatele muntelui. Aceasta era proiectată să măsoare 24 pe 30 de metri și ar fi trebuit să aibă o scară de granit de 243 de metri care să ducă la o ușă de 6 pe 4 metri.

La intrarea în sală, un vultur de bronz de 12 metri te-ar fi întâmpinat de deasupra ușii. Sala enormă a fost destinată să găzduiască dulapuri din sticlă care ar fi trebuie să conțină Constituția, Declarația de Independență și alte documente istorice. Practic, se voia a fi un muzeu al istoriei americane.

Aceste planuri, însă, nu au fost realizate niciodată. După moartea lui Borglum, în 1941, înainte de finalizarea camerei, planurile de continuare a lucrărilor au fost abandonate, iar sculptura a fost declarată finalizată în același an.

Structura are, în prezent, o ușă inaccesibilă de 5 metri care duce într-o cameră goală de 23 de metri, parțial construită.

Totuși, există aici un depozit de înregistrări, dar care a fost adăugat abia în 1998. În interiorul depozitului, sculptată pe panouri emailate de porțelan, se află povestea modului în care a apărut Muntele Rushmore, o scurtă istorie a celor patru președinți americani prezentați, o biografie a sculptorului și câteva cuvinte din Declarația de Independență.

muntele-rushmore-secrete-interior

Intrarea în Sala Recordurilor (neterminată). Credit imagine: NPS, Mount Rushmore National Memorial

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele