01 oct. 2023 | 08:06

Se schimbă tot ce știam până acum despre univers: ce au descoperit astronomii are legătură cu viața extraterestră

ACTUALITATE
Se schimbă tot ce știam până acum despre univers: ce au descoperit astronomii are legătură cu viața extraterestră

Galaxiile din universul timpuriu seamănă mai mult cu propria noastră Calea Lactee decât se credea anterior și pot fi primitoare pentru viața extraterestră, spun cercetătorii.

Un nou studiu citat de Metro.co.uk inversează întreaga narațiune a modului în care oamenii de știință gândesc despre formarea structurii în univers, rescriind teoriile evoluției cosmice.

O echipă de cercetători internaționali, inclusiv cei de la Universitatea din Manchester și Universitatea Victoria din Canada, a folosit telescopul spațial James Webb (JWST) pentru a descoperi că galaxiile precum Calea Lactee sunt de zece ori mai frecvente decât se credea anterior, pe baza observațiilor anterioare cu telescopul spațial Hubble. Multe dintre aceste galaxii s-au format cu aproximativ zece miliarde de ani în urmă sau mai mult, mergând mult înapoi în istoria universului.

Se schimbă tot ce știam despre univers

Calea Lactee este o galaxie tip disc, cu o formă asemănătoare unei clătite sau unui disc compact, care se rotește în jurul centrului său și conține adesea brațe spiralate. Aceste galaxii ar putea fi genul în care viața se poate dezvolta, având în vedere natura istoriei formării lor, sugerează experții.

Astronomii considerau anterior aceste tipuri de galaxii prea fragile pentru a exista în universul timpuriu, când fuziunile galaxiilor erau mai frecvente, distrugând ceea ce se credea a fi formele lor delicate.

„Folosind telescopul spațial Hubble, ne-am gândit că galaxiile discului erau aproape inexistente până când universul avea aproximativ șase miliarde de ani”, a spus Christopher Conselice, profesor de astronomie extragalactică la Universitatea din Manchester.

„Aceste noi rezultate de la JWST împing momentul formării acestor galaxii asemănătoare Calei Lactee până aproape de începutul universului”.

El a adăugat: „Descoperirile arată, de asemenea, că galaxiile disc, precum propria noastră Calea Lactee, sunt cel mai comun tip de galaxie din univers. Acest lucru implică faptul că majoritatea stelelor există și se formează în aceste galaxii, ceea ce ne schimbă înțelegerea completă a modului în care are loc formarea galaxiilor. Aceste rezultate sugerează, de asemenea, întrebări importante despre materia întunecată din universul timpuriu despre care știm foarte puține”.

„Pe baza rezultatelor noastre, astronomii trebuie să regândească înțelegerea noastră despre formarea primelor galaxii și modul în care a avut loc evoluția galaxiilor în ultimele zece miliarde de ani”.

Cercetătorii spun că descoperirile lor, publicate în Astrophysical Journal, răstoarnă complet înțelegerea existentă a modului în care oamenii de știință cred că universul evoluează, iar oamenii de știință spun că trebuie luate în considerare noile idei.