Acest anunț schimbă modul în care înțelegem universul

Acest anunț schimbă modul în care înțelegem universul

Tocmai a fost identificată o nouă clasă de planete. Acest anunț demonstrează cât mai avem de învățat despre spațiul cosmic.

Aceste corpuri cerești sunt compuse din interioare bogate în apă, cu oceane masive care stau la baza atmosferei îmbelșugate în hidrogen. Dintre miile de exoplanete sau planete extra solare cunoscute astăzi, marea lor majoritate au o masă mică decât cea a Pământului.

Studiile anterioare au arătat că presiunea și temperatura, sub atmosfera bogată în hidrogen, ar fi prea mari pentru a susține viața.

Cu toate acestea, dr. Nikku Madhusudhan, astronom la Institutul de Astronomie de la Universitatea din Cambridge, și colegii săi au descoperit recent că, în anumite condiții, aceste planete ar putea susține viața. Așa a ajuns să fie identificată o nouă clasă de planete, planetele Hycean, cu oceane masive la nivelul întregii planete sub o atmosferă bogată în hidrogen.

Aceste planete pot fi de până la 2,6 ori mai mari decât Pământul și au temperaturi atmosferice de până la aproape 200 de grade Celsius, dar condițiile lor oceanice ar putea fi similare cu cele care favorizează viața microbiană în oceanele Pământului.

Viața în univers

Lumile Hycean sunt probabil destul de comune, ceea ce înseamnă că locurile cele mai promițătoare pentru a căuta viață în altă parte a galaxiei noastre s-ar fi putut ascunde la vedere.

Cu toate acestea, nu este suficientă doar dimensiunea pentru a confirma dacă o planetă este sau nu parte a clasei Hycean. Pentru confirmare sunt necesare alte aspecte, cum ar fi masa, temperatura și proprietățile atmosferice.

„Planetele Hycean deschid o cale complet nouă în căutarea vieții în altă parte. În esență, când am căutat diverse bio-semnături moleculare, ne-am concentrat pe planete similare Pământului, dar credem că planetele Hycean oferă o șansă mai mare de a găsi semne de viață”, a spus dr. Madhusudhan.

În concluzie, acest tip de descoperiri sunt cele care ne ajută să înțelegem mai bine „spațiul” care ne înconjoară.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: