09 mart. 2023 | 09:25

Se dau bani de la stat pentru nuntă, mașină, chirie, sănătate: ce trebuie să știi despre programele Family Start și Student Invest

ACTUALITATE
Se dau bani de la stat pentru nuntă, mașină, chirie, sănătate: ce trebuie să știi despre programele Family Start și Student Invest

Family Start și Student Invest sunt două programe prin care poți profita de credite garantate de stat pentru sume de până la 75.000 de lei, respectiv 50.000 de lei. Banii pot fi folosiți într-o varietate semnificativă de scenarii, precum nuntă, mașini, studii, chirie, spitalizare și nu numai.

Programele Family Start și Student Invest sunt departe de a fi noi, dar în ediția din 2023 a inițiativelor de ajutor social, vor fi introduse mai multe modificări substanțiale, de la creșterea numărului de beneficiari, până la extinderea listei de cheltuieli eligibile. Majorarea valorii contractelor de creditare este de asemenea pe listă. Toate acestea sunt incluse într-un proiect de ordonanță de urgență propus de Ministerul Familiei.

Ce trebuie să știi despre Family Start și Student Invest

Printre schimbările ce urmează să fie introduse în Family Start în 2023 se numără relaxarea condițiilor pentru cuplurile care caută să obțină finanțări. Ca referință, la momentul de față, membrii cuplului trebuie să aibă între 18 și 45 de ani. De acum înainte, doar unul dintre membri trebuie să se încadreze între cele două praguri.

În plus, se va modifica plafonul de venituri ce permite participarea în program de la salarii nete lunare cumulate de până la 7.500 de lei la venituri nete lunare pe membru de familie de până la 6.000 de lei, conform avocatnet.ro. În cazul familiilor monoparentale, venitul net lunar trebuie să nu depășească 7500 de lei. Nu în ultimul rând, suma maximă pe care o poți obține pe viitor prin această inițiativă va fi de 150.000 de lei, de la 75.000 de lei în prezent.

În ceea ce privește utilizarea banilor, lista va fi extinsă pentru a include și mașini second-hand, nu mai vechi de cinci ani, soluții energetice sustenabile (panouri fotovoltaice, panouri solare, instalații eoliene etc.) sau de aparate electrocasnice ori aparatură electronică (maximum 10.000 de lei fiecare).

Pe partea de Student Invest, vârsta maximă a beneficiarilor va crește de la 31 de ani la 40 de ani neîmpliniți, pentru a se spori numărul beneficiarilor. Suma maximă ce poate fi obținută va crește de la 50.000 de lei până la 75.000 de lei. În plus, la fel ca la Family Start, banii vor putea fi folosiți pentru mașini noi sau second-hand de maxim 5 ani, dar și pentru achiziția instrumentelor muzicale sau a aparaturii audio-video ori a altor obiecte necesare pentru dezvoltarea abilităților vocaționale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele