21 dec. 2023 | 08:27

Se dau 750 de lei de la stat în 2024, cel mai nou sprijin financiar. Ce problemă rezolvă ajutorul pentru vulnerabili, cine îl primește

ACTUALITATE
Se dau 750 de lei de la stat în 2024, cel mai nou sprijin financiar. Ce problemă rezolvă ajutorul pentru vulnerabili, cine îl primește

Autoritățile române au reglementat de mai mulți ani obligativitatea prezenței repartitoarelor în casele românilor, mai ales cei care stau la bloc. În contextul în care mulți oameni nu își permit astfel de investiții, a fost creat un nou ajutor de la stat de 750 de lei.

În 2024, românii vulnerabili vor primi de la stat suma de 750 de lei, bani pe care să-i folosească pentru cumpărarea și montarea de repartitoare de căldură în apartamentele din blocuri, după cum se arată într-un nou proiect legislativ adoptat definitiv în Parlament. Ca o notă importantă de subsol, aceeași inițiativă legislativă prevede și dotarea apartamentelor cu repartitoare și contoare de apă caldă până în decembrie 2024, în loc de decembrie 2023, cum era vechiul termen.

Citește și: Se dau până la 750 de lei de la stat pentru românii care stau la bloc. La ce se pot folosi banii, care sunt condițiile de acordare

Un nou ajutor pentru românii vulnerabili

Inițiativa legislativă pe care o poți găsi integral la această adresă și care urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis, înainte de publicarea în Monitorul Oficial, prevede “acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2024 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, în imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă proprie locală de producere a energiei termice”, după cum scrie în primul articol din document.

În consecință, persoanele singure și familiile vulnerabile vor primi un ajutor în valoare de 750 de lei, bani utilizabili pentru cumpărarea și montarea repartitoarelor de căldură. Banii vor fi acordați pentru fiecare locuință/gospodărie vulnerabilă și nu numai, dar doar după montarea, de către o firmă autorizată, a unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică. Lucrarea poate să includă și robineți pentru reglarea consumului de energie termică. Decontarea efectivă se va face pe baza procesului – verbal de montare și a facturii emise de montator. Ajutorul va putea fi utilizat până la 27 de decembrie.

Citește și: E obligatoriu pentru românii care stau la bloc, dar s-ar putea să fie imposibil. Ce spune legea

Cine sunt românii care vor primi ajutorul de la stat

În ceea ce privește definiția persoanelor vulnerabile, aceasta se stabilește prin OUG 166/2022, aceeași ordonanță prin care s-au definit beneficiarii ajutorului pentru plata facturilor la energie de 1.400 de lei în două rate de câte 700 de lei. Ca referință, acel ajutor care tocmai a fost acord pe final de 2023 poate fi utilizat până în martie 2024.

În final, sunt considerate vulnerabile persoanele și familiile care au un venit pe membru de familie sub 2.000 de lei, la care se adaugă şi condiţiile de vârstă corelate cu capacitatea de muncă, limita de vârstă fiind stabilită la 60 de ani.

“Bugetul măsurii pentru acordarea sprijinului necesar populației vulnerabile pentru compensarea costului aferent achiziției și montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică acordată prin intermediul cardurilor de energie ar urma să fie de 375.000 mii lei (375 de milioane – n. red.)”, după cum apare într-un comunicat recent al Ministerului Energiei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele