21 aug. 2023 | 12:58

Schimbarea de la Firefox care vine în ajutorul tău. Ce se întâmplă cu varianta pentru Android

ACTUALITATE
Schimbarea de la Firefox care vine în ajutorul tău. Ce se întâmplă cu varianta pentru Android

Într-un anunț oarecum surprizător, Mozilla a declarat că introduce extensii pentru desktop Firefox în aplicația Android a browserului.

Organizația nonprofit le cere dezvoltatorilor să-și optimizeze extensiile pentru platforma mobilă, deoarece noul „ecosistem deschis de extensii” este programat să fie lansat până în 2024. O dată mai precisă de lansare va fi dezvăluită în septembrie.

În esență, Firefox pentru Android se întoarce la rădăcini. Browserul obișnuia să accepte extensii terțe, dar a pierdut această funcționalitate în 2020, când browserul Android a fost revizuit cu o bază de cod mai modernă și mai sigură.

De atunci, Firefox pentru Android a acceptat doar câteva extensii, nu suita completă de extensii terță parte pe care utilizatorii ar prefera-o.

Acum că suportul adecvat pentru extensii vine în Firefox pe Android, utilizatorii de smartphone-uri și tablete vor avea mai multă libertate în a-și personaliza experiența.

Firefox scoate capul din mulțime

Această schimbare va ajuta, de asemenea, Firefox să iasă în evidență, de vreme ce nu mulți fac asta.

Singura excepție notabilă este Samsung Internet Browser, care acceptă extensii într-o formă rezonabil limitată. Pentru a reitera, Firefox pentru Android va accepta extensii desktop.

Reține că browserul Firefox Nightly, care este destinat dezvoltării și testării erorilor, a introdus inițial suport pentru extensii desktop prin funcția Colecții, în 2020.

Dar deoarece extensiile desktop nu au fost optimizate pentru mobil, experiența a fost neplăcută. Acest lucru se datorează parțial faptului că Android, ca sistem de operare mobil, este destul de agresiv când vine vorba de gestionarea resurselor.

Îi place să închidă sarcinile de fundal cu resurse grele, o problemă pe care Mozilla a reușit să o atenueze doar prin tranziția extensiilor de la scripturile de fundal.

Acestea fiind spuse, Mozilla ghidează, se pare, dezvoltatorii prin procesul de optimizare a dispozitivelor mobile, care implică actualizarea extensiilor.

Multe extensii Firefox vor fi gata pentru Android în următoarele săptămâni, iar unele pot fi deja optimizate pentru Android.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele