01 feb. 2023 | 10:22

Rusia intensifică exercițiile militare comune cu Belarus. Ce planuri are Putin cu țara aliată

ULTIMA ORĂ
Rusia intensifică exercițiile militare comune cu Belarus. Ce planuri are Putin cu țara aliată

Rusia și Belarus desfășoară încă o săptămână de exerciții militare comune, a declarat marți Ministerul belarus al Apărării, cel mai recent semn de cooperare între aliații vecini, în contextul invaziei Moscovei în Ucraina.

Moscova se bazează pe alianța cu Belarus

„Pe parcursul săptămânii, reprezentanții militari din cele două țări vor exersa planificarea comună a utilizării trupelor pe baza experienței anterioare a conflictelor armate din ultimii ani”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Ministerul a precizat că scopul antrenamentului este de a îmbunătăți compatibilitatea celor două armate și face parte din pregătirea pentru exercițiile comune Union Shield 2023 pe care cele două țări le vor organiza în Rusia în septembrie.

Anunțul privind noile exerciții vine în contextul în care unitățile de luptă aviatică rusești și belaruse continuă să efectueze misiuni de antrenament în cadrul exercițiilor comune de zbor și tactice ale forțelor aeriene ale celor două țări.

Exercițiile se desfășoară pe terenul de antrenament Ruzhansky din Belarus, la aproximativ 150 de kilometri nord de granița cu Ucraina.

Putin vrea înființarea unor centre de antrament militar comun cu Belarus

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a susținut un plan de înființare a unor centre de antrenament militar comun cu Belarus, potrivit Agenției France-Presse.

Într-un decret publicat marți, Putin i-a însărcinat pe miniștrii apărării și de externe să poarte discuții cu Belarus și să semneze un acord pentru înființarea facilităților, potrivit AFP.

Documentul nu a precizat unde vor fi amplasate.

Un anunț făcut în octombrie de președintele belarus Alexander Lukașenko, potrivit căruia țara sa și Rusia vor forma o forță regională comună și vor efectua exerciții, a declanșat un semnal de alarmă la Kiev.

Ultima dată când forțele belaruse și rusești au organizat exerciții comune, în februarie anul trecut, multe dintre aceste forțe rusești au trecut granița ucraineană în deplasarea lor nefericită spre capitală.

Oficialii occidentali și-au exprimat îndoiala că Rusia ar putea lansa o ofensivă din Belarus în lunile următoare.

Cu toate acestea, prezența trupelor rusești ar determina Ucraina să își staționeze trupele în acea direcție pentru a „compensa acest risc potențial”, au spus oficialii, chiar dacă au subliniat că este „extrem de puțin probabil” ca Belarus „să fie o axă de avansare în următoarele câteva luni”.