13 dec. 2022 | 15:51

Belarus anunță exerciții militare rapide în toată țara și face două mutări cheie. Semnal că Lukașenko se pregătește de război

ULTIMA ORĂ
Belarus anunță exerciții militare rapide în toată țara și face două mutări cheie. Semnal că Lukașenko se pregătește de război

Belarus are un nou ministru de Externe şi un nou şef al forţelor aeriene, în timp ce ţara condusă de Aleksander Lukașenko s-a angajat în activităţi militare care au stârnit temeri că ar putea adopta o poziţie mai activă în războiul Rusiei din Ucraina. De alfel, de multe luni, Occidentul afirmă că Vladimir Putin încearcă să-l convingă pe aliatul său să se alăture conflictului vecin.

Belarus are un nou ministru de Externe și alt şef al forţelor aeriene

Marți, 13 decembrie, Minskul l-a numit pe Serghei Aleinik în funcția de ministru de Externe al Belarusului, relatează agenţia de presă de stat Belta. Postul rămăsese vacant după decesul subit al lui Vladimir Makei, de luna trecută. Pănă acum, Aleinik a fost prim-adjunct al șefului MAE. Totodată, Andrei Lukianovici (fost şef adjunct al forţelor aeriene) a fost promovat în fruntea forţelor aeriene şi de apărare aeriană, anunţă Belta.

Aliat al Moscovei, Belarus a servit ca bază pentru trupele ruse în ofensiva contra Ucrainei, dar armata lui Aleksander Lukașenko nu a luat parte la bătălie. La mijlocul lunii octombrie, Moscova și Minskul au anunţat crearea unei forţe militare comune, în scop exclusiv defensiv.

Minsk anunță exerciții militare rapide

Între timp, Ministerul Apărării din Belarus a anunțat câteva exerciții militare rapide în toată țara. „O inspecție bruscă a pregătirii pentru luptă a început sub conducerea Secretariatului de Stat al Consiliului de Securitate”, au transmis autoritățile într-o scurtă declarație. S-au oferit foarte puține detalii despre natura exercițiilor.

Se știe că trupele vor trebui să se deplaseze în „zonele desemnate” cât mai curând posibil, potrivit CNN. Exercițiile au fost lansate „la instrucțiunile președintelui Republicii Belarus”, a scris Ministerul Apărării pe canalul său de Telegram. Nu a fost dezvăluită durata pregătirilor militare sau potențiala implicare pentru Ucraina vecină, care se apără de invazia Rusiei de aproape 10 luni.

De asemenea, echipamentele militare vor fi mutate în toată țara, a mai spus ministerul. S-a mai menționat construirea a două treceri peste râurile Nemen și Berezina, însă niciunul nu este aproape de teritoriul ucrainean.

Lukașenko se pregătește pentru o mobilizare

Anunțul de marți prezintă asemănări cu declarația Consiliului de Securitate din Belarus de săptămâna trecută că trupele și echipamentele sale vor fi mutate pe o perioadă de două zile pentru a contracara amenințarea terorismului. Accesul la drumuri și legăturile de transport au fost restricționate pe parcursul inspecțiilor.

„Dacă ne uităm la traiectoria evenimentelor din Belarus, nu ar putea fi mai clar că Belarus se pregătește pentru o mobilizare”, a declarat, pentru The Moscow Times, Konrad Muzika, analist militar la consultanța Rochan din Polonia. „Întrebarea este când și ce vor face, de fapt, bielorușii. Încă nu este clar care este ambiția sau ce încearcă ei să realizeze”, a adăugat el.