17 mart. 2023 | 15:07

Rusia amenință cu distrugerea totală, după anunțul făcut de Slovacia și Polonia. Avertisment dur pentru statele NATO

ULTIMA ORĂ
Rusia amenință cu distrugerea totală, după anunțul făcut de Slovacia și Polonia. Avertisment dur pentru statele NATO

Rusia a declarat vineri că toate avioanele de luptă furnizate Ucrainei de către națiunile occidentale vor fi distruse, după ce Polonia și Slovacia, membre NATO, s-au angajat să trimită avioane MiG-29 la Kiev.

De la invazia Rusiei de anul trecut, țările NATO au trimis miliarde de dolari în ajutoare militare Ucrainei, în timp ce Kievul cere arme despre care spune că sunt vitale pentru a respinge avansurile rusești.

Moscova a acuzat Occidentul că participă direct la conflict prin furnizarea de arme Ucrainei și a avertizat anterior că armele NATO sunt ținte legitime pentru forțele sale.

„În cursul operațiunii militare speciale, toate aceste echipamente vor fi supuse distrugerii”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Se simte că toate aceste țări sunt astfel angajate în eliminarea echipamentelor vechi și inutile”, a spus el.

Slovacia a comandat avioane de luptă F-16 din Statele Unite în 2018 pentru a-și înlocui avioanele MiG-29 învechite. Flota sa de 11 avioane MiG-29 a fost retrasă vara trecută.

Slovacia a devenit vineri al doilea dintre aliații Ucrainei care a furnizat avioane de luptă MIG-29, pe care Kievul le consideră cruciale pentru a respinge invazia Rusiei, care durează de un an.

Al doilea stat care trimite avioane în Ucraina

Slovacia s-a alăturat Poloniei, care și-a anunțat joi livrarea avioanelor. Ambele țări membre NATO se învecinează cu Ucraina.

Flota sa de 11 avioane MiG-29 a fost retrasă vara trecută, iar cele mai multe dintre ele nu sunt în stare operațională. Le va trimite pe cele care sunt operaționale, iar restul vor merge pentru piese de schimb.

Slovacia va furniza, de asemenea, o parte din sistemul său de apărare aeriană KUB, a declarat premierul Eduard Heger.

„Astăzi, guvernul a decis și a aprobat în unanimitate un acord internațional (privind donația)”, a declarat Heger.

„Procesul de predare a acestor avioane de luptă este coordonat îndeaproape cu partea poloneză, cu Ucraina și, bineînțeles, cu alți aliați”, a spus el.

Slovacia va primi compensații financiare de la Uniunea Europeană. De asemenea, a ajuns la un acord cu Statele Unite privind livrări de material militar în valoare de aproximativ 700 de milioane de dolari, a precizat Heger.

Aliații NATO din fostul est comunist, cum ar fi Polonia și Slovacia, au fost susținători deosebit de vocali ai Kievului de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022.

Joi, Polonia a anunțat că va trimite Ucrainei patru avioane de luptă MiG-29 în zilele următoare, devenind astfel primul dintre aliații Kievului care va furniza astfel de aparate.