11 feb. 2023 | 09:00

Românii și fascinația de mașini noi, în cifre exacte: Dacia, Toyota, Ford sau BMW, toate sunt în topul preferințelor

ACTUALITATE
Românii și fascinația de mașini noi, în cifre exacte: Dacia, Toyota, Ford sau BMW, toate sunt în topul preferințelor

Un număr surprinzător de mare de români optează în 2023 pentru mașini noi, în defavoarea autoturismelor second-hand. În contextul numeroaselor ”combinații” făcute de samsarii autohtoni, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că autovehicule bune sau foarte bune la mâna a doua încep să dispară de pe radarul viitorilor posesori.

Anul 2023 a început cu semne bune pentru piața auto de la noi și creșteri impresionante comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În contradicție totală cu ce se întâmplă pe zona de imobiliare, românii și-au cumpărat cu 31,37% mai multe mașini noi luna trecută, față de ianuarie 2022. În total, conform celui mai recent raport publicat de ACAROM (Asociația Constructorilor de Automobile din România), vorbim de un volum de 12.266 de unități.

Românii merg pe mașini noi în 2023

Având în vedere creșterea de peste 30% pe zona de mașini noi, te-ai fi așteptat la ceva similar și pe piața de vehicule second-hand, dar nu este deloc așa. Același studiu asociază o scădere de 4,5% pe zona de mașini la mâna a doua, în ianuarie 2023 față de aceeași perioadă a anului trecut. Chiar și așa, totalul este de 23.260 de unități, o oglindă a faptului că majoritatea românilor nu își permite un autoturism nou, cel puțin nu încă.

În final, dacă ești curios pentru ce autoturisme optează românii, în momentul în care au reușit să strângă bani pentru o mașină nouă sau se orientează către un credit, statisticile sunt cât se poate de clare și le poți desluși din lista de mai jos:

  1. DACIA                   = 4.574 unități
  2. RENAULT             = 1.223 unități
  3. HYUNDAI             = 765 unități
  4. TOYOTA                = 730 unități
  5. VOLKSWAGEN   = 626 unități
  6. SKODA                  = 578 unități
  7. FORD                     = 546 unități
  8. MERCEDES         = 439 unități
  9. BMW                     = 438 unități
  10. SUZUKI                = 378 unități

În continuare, românii rămân patrioți când vine vorba de mașini noi, dar este foarte probabil ca și prețul semnificativ mai accesibil al unui autoturism Dacia să reprezinte un criteriu important de achiziție. Un alt detaliu interesant de desprins din analiză este că mașinile japoneze au depășit creațiile nemțești, un aspect ce părea imposibil acum un deceniu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele