13 apr. 2023 | 10:25

Rivalul Tesla care nu doarme: Zeekr lansează un SUV nou, ce știm despre modelul X

ACTUALITATE
Rivalul Tesla care nu doarme: Zeekr lansează un SUV nou, ce știm despre modelul X

Producătorul chinez de vehicule electrice Zeekr a dezvăluit oficial noul său SUV electric „X”.

Cu o rază de acțiune de până la 560 de km și un preț de pornire surprinzător de scăzut de aproximativ 28.000 de dolari, Zeekr X urmează să înfrunte o Tesla în creștere, printre alți producători de automobile de lux, în China înainte de a fi lansat în Europa.

Zeekr, un producător de vehicule electrice premium deținut de Geely, înființat în 2021, și-a construit marca pe piața agresivă a vehiculelor electrice din China.

De la lansarea sedanului Zeekr 001, primul său model EV de lux, compania s-a extins dramatic, adăugând vehiculul multifuncțional (MPV) premium Zeekr 009 la gama sa cu emisii zero la începutul acestui an.

Zeekr și-a dublat vânzările de vehicule electrice anul trecut din cauza cererii puternice pentru sedanul său electric. Între timp, producătorul chinez de vehicule electrice a spus că va adăuga două noi modele electrice și se va extinde în Europa.

Inițial, s-a crezut că al treilea vehicul electric al producătorilor de automobile se numește Zeekr 003. Cu toate acestea, noi imagini care tachinează SUV-ul complet electric, publicate pe rețelele de socializare, au confirmat că, de fapt, acesta va fi numit „Zeekr X”.

Zeekr a spus la acea vreme că noul său SUV „depășește limitările tuturor modelelor anterioare numite după 3, unde X reprezintă explorarea infinită, imaginația fără sfârșit și transcendența fără sfârșit”. Sună mult ca Tesla.

zeekr x spate

SUV-ul Zeekr X a fost lansat în China pentru a concura cu Tesla

Zeekr a lansat noul SUV electric, împărtășind specificațiile complete și un videoclip pe pagina sa de socializare Weibo.

Noul Zeekr X va începe de la aproximativ 27.600 USD în China, cu funcții avansate găsite în general în mașinile premium. Directorul executiv Any An a declarat pentru Reuters că X-ul va oferi funcții precum recunoașterea facială și un frigider opțional în vehicul.

Potrivit comunicatului, Zeekr X va fi alimentat de două motoare electrice și o baterie de 66 kWh, oferind până la 422 CP (315 kW) și 543 Nm de cuplu.

Trei echipamente diferite par să fie oferite, cu un preț mai mic cu cinci locuri cu tracțiune spate „versiunea me” oferind o autonomie CLTC de 560 km, utilizând un design aerodinamic.

În comparație cu Zeekr X, modelul de bază Tesla Model Y începe de la aproximativ 38.000 de dolari, după ce a crescut ușor prețul la începutul acestui an și are o autonomie de 545 km.

Zeekr spune că va începe să livreze noul SUV electric în iunie în China, deoarece își propune să livreze 40.000 de unități în acest an. Acesta va fi urmat de Europa și „piețele asiatice din afara Chinei”, deși nu au fost furnizate detalii specifice.